Sponsor oficial al
La data de 17 februarie 2025, a avut loc o ședință de lucru la Palatul Victoria, unde Comitetul Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice a discutat soluțiile pentru sprijinirea cetățenilor și a mediului de afaceri în fața creșterii costurilor energetice.
Ședința a reunit oficiali din ministerele guvernamentale, instituțiile de reglementare și reprezentanți ai producătorilor și furnizorilor de energie.
Vicepremierul Marian Neacșu, alături de ministrul energiei, Sebastian Burduja, și alți lideri din sectorul energetic, au menționat importanța găsirii unor soluții eficiente pentru a asigura accesul tuturor românilor la energie la prețuri accesibile. Discuțiile s-au concentrat pe ce se va întâmpla după 1 aprilie 2025, când actualul mecanism de plafonare și compensare a prețurilor va expira.
În această perioadă, Guvernul propune continuarea sprijinului printr-o schemă de plafonare-compensare care va fi detaliată într-un act normativ ce va fi publicat până la sfârșitul acestei săptămâni. De asemenea, guvernul a alocat deja 3 miliarde de lei pentru a asigura susținerea acestei scheme, astfel încât să se evite creșteri bruște ale facturilor pentru cetățeni și afaceri.
Ministrul Sebastian Burduja a afirmat că scopul principal rămâne protejarea cetățenilor, având în vedere că în prezent România beneficiază de prețuri mai mici la energie decât multe alte țări din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, creșterea prețurilor pe bursele de energie, influențată de factori geopolitici și economici, face necesare măsuri suplimentare pentru combaterea sărăciei energetice.
„Dorim să restabilim funcționarea normală a pieței energiei, într-o manieră rațională și graduală, astfel încât să evităm creșteri bruște ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025. Mai mult, guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susținerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăți semnificative către furnizori în perioada imediat următoare. În cadrul întâlnirii au fost prezentate și numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea piețelor de energie și creșterea lichidității. În zilele următoare le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparență până la finalul acestei săptămâni. Actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat. Prioritatea noastră zero rămâne protejarea cetățenilor români, energia accesibilă fiind o componentă esențială a unui trai decent și a competitivității economice naționale”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Pentru a veni în ajutorul celor mai vulnerabili, Ministerul Energiei propune introducerea unui sistem de „carduri de energie”. Aceste carduri vor oferi un sprijin direct și echitabil celor care au nevoie de ajutor pentru a-și plăti facturile la energie. Propunerile vor fi integrate în actul normativ și vor fi discutate în ședințele tehnice ce urmează.
Guvernul se pregătește să lanseze măsuri suplimentare pentru susținerea celor care se confruntă cu dificultăți în plata facturilor, având în vedere situația economică globală și provocările energetice ale viitorului.
Distribuie articolul:
Alte articole
Meijer, eroul Științei de ziua națională a României. Concordia-FCU, scor 0-2
- de Dan Bratu
- 1 Decembrie 2024
Călătorește în SUA fără viză: ce este Programul Visa Waiver și autorizația ESTA
- de Florin Bâcu
- 11 Ianuarie 2025
Descoperire arheologică remarcabilă în Dolj
- de Octavia Hantea
- 14 Februarie 2025
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021