Sponsor oficial al
Când te transferi în străinătate la nici 19 ani, la un brand de talia Ajax-ului, înseamnă că e important și clubul de la care pleci
Acum, când Cristi a fost numit antrenor la Parma, reînnodând firul lăsat în Italia de Mircea Lucescu în urmă cu mai bine de un sfert de veac (1999, ultima sa apariție la Inter), iată că fostul căpitan al echipei naționale devine primul fost jucător al Craiovei care, ajuns antrenor, merge să pregătească o echipă din top 5 campionate. Că el n-are deloc experiență la seniori (până la 44 de ani a antrenat doar echipe ”Under” ale Interului) se contrabalansează cu titlul cucerit la U19 cu tinerii nerr-azzuri. Dar a antrena în Serie A, chiar și la o echipă serios amenințată de retrogradare ca Parma lui Man și Mihăilă nu e doar o provocare aventuroasă, ci și un motiv de mândrie. Pentru el, pentru români, pentru oltenii care l-au împins de umeri către fotbalul mare.
Începutul
Cristi Chivu înseamnă Reșița ca naștere și ca debut în prima divizie (la 17 ani), înseamnă regretatul său tată, Mircea (la rându-i fost fundaș al Craiovei) și Ioan Sdrobiș, dar n-are cum să nu însemne și Craiova. E greu de crezut că de la un club de talia Reșiței ar fi putut ajunge vreodată la Ajax, oricât de talentat ar fi fost.
Ilie Balaci, decisiv
Cristi a venit la Craiova în vara lui 1998, când încă nu împlinise 18 ani (născut la 26 octombrie 1980). Ideea a fost a lui Ilie Balaci, instalat atunci ca antrenor principal, iar achiziția a costat 250 de mii de dolari, sumă deloc neglijabilă la vremea aceea. Tot atunci sosea și alt reșițean, Vali Ciucur, dar și Daniel Chiriță de la Petrolul. Ca de obicei, la Craiova aspirațiile erau mari, numai că sezonul s-a dovedit a fi o dezamăgire. Deși startul fusese bunicel, lucrurile ”s-au stricat” pe parcurs. La jumătatea turului, Balaci a trebuit să plece. A urmat până în iarnă un interimat al lui Silviu Lung, apoi din retur a revenit Marian Bondrea. În zadar, sezonul oltenilor a fost foarte slab, doar locul 13, cu 39 de puncta, și, pentru prima data după trei decenii, cu golaveraj negativ, 43-50.
Polivalent
Cu toate astea, Chivu a jucat bine. Ba fundaș stânga într-o linie de patru apărători, ba fundaș central stânga într-o linie cu 3 fundași, ba mijlocaș central de picior stâng sau chiar mijlocaș stânga. Adaptabilitate deosebită, intuiție, calm, maturitate neobișnuită pentru vârsta sa. 32 de meciuri (din totalul de 34), 3 goluri marcate. Cifre foarte bune pentru un tânăr de 18 ani. Iar debutul la echipa națională (într-un meci la care am asistat, un 2-2 amical cu Cipru la Limassol în august 1999),chiar dacă a venit la doar câteva zile după ce semnase cu Ajax, a fost rezultatul evoluțiilor de la Craiova, pentru că în Olanda abia ajunsese.
Așadar, Craiova i-a dat lui Cristi Chivu startul către fotbalul mare. Acel sezon, așa chinuit pentru echipă cum a fost, a șlefuit un tânăr care s-a vândut cu 2,5 milioane de dolari, de 10 ori suma achiziției de la Reșița. Ce a urmat, 18 milioane de la Ajax la Roma, 16 milioane de la Roma la Inter, cucerirea Ligii campionilor, întreaga-i carieră, n-ar fi fost cu putință fără acel an decisive pentru el petrecut în tricoul alb-albastru.
Distribuie articolul:
Alte articole
Călătorește în SUA fără viză: ce este Programul Visa Waiver și autorizația ESTA
- de Florin Bâcu
- 11 Ianuarie 2025
Descoperire arheologică remarcabilă în Dolj
- de Octavia Hantea
- 14 Februarie 2025
Meijer, eroul Științei de ziua națională a României. Concordia-FCU, scor 0-2
- de Dan Bratu
- 1 Decembrie 2024
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
Craiova va găzdui, în premieră, un meci de Cupa Davis
- de Octavia Hantea
- 28 August 2024