Sponsor oficial al
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța, unde a avut discuții cu omologul său francez, Michel Barnier, pe teme precum investițiile în apărare și energie, dar și situația geopolitică, inclusiv din Republica Moldova.
Vizita s-a axat pe aprofundarea relațiilor bilaterale între cele două țări, punând accent pe cooperarea în domenii economice și sociale.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit cu Astrid Panosyan-Bouvet, ministrul Muncii și Ocupării din Franța, pentru a discuta despre extinderea colaborării bilaterale în cadrul Foaiei de parcurs a parteneriatului strategic româno-francez 2020-2024. Aceasta include promovarea incluziunii sociale, economia socială și protejarea drepturilor lucrătorilor români din Franța, și invers, ale lucrătorilor francezi din România.
S-a discutat despre dezvoltarea unor proiecte comune de sprijin pentru persoanele vârstnice și integrarea grupurilor vulnerabile, inclusiv a tinerilor NEET (care nu sunt nici în educație, nici în muncă sau formare). De asemenea, ministrul Bucura-Oprescu a menționat și despre extinderea cooperării prin schimburi de experiență între inspectorii de muncă din ambele țări și controlul comun al condițiilor de muncă pentru cetățenii români și francezi.
„Franța este un model de urmat privind economia socială. Experiența sa este foarte prețioasă pentru dezvoltarea economiei sociale și implementarea unor proiecte pilot în acest sens în România. Franța este o sursă valoroasă de inspirație pentru bune practici și politici publice privind economia socială și nu numai”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Pe parcursul vizitei, delegația română a vizitat Centrul „Euronaval,” unul dintre cele mai vechi saloane mondiale dedicate apărării navale. Reprezentanții guvernului au avut, de asemenea, o întâlnire cu membrii comunității românești la Suresnes, unde a fost inaugurat noul sediu al Centrului Ortodox de studii și cercetări „Dumitru Stăniloae,” în prezența ÎPS Părinte IOSIF, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
„Îmi doresc să continuăm lucrurile bune începute deja împreună. Este important să ne coordonăm politicile privind ocuparea, securitatea în muncă, drepturile angajaților. De asemenea, trebuie să investim mai mult atât în formare, cât și în îmbunătățirea competențelor pentru a face față provocărilor tot mai mari ale unei piețe a muncii tot mai complexe. Vom consolida relațiile bilaterale și vom dezvolta noi parteneriate care să sprijine și economia socială, contribuind astfel la crearea de noi locuri de muncă mai inclusive”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Franța rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri economici și comerciali ai României, ocupând locul al treilea ca partener economic și fiind un investitor major. Cele două țări colaborează, de asemenea, în domeniul apărării, Franța asumând rolul de națiune-cadru a grupului de luptă NATO în România.
Diaspora română din Franța, a doua ca mărime din „Hexagon”, numără peste 400.000 de membri, incluzând a doua cea mai mare comunitate de medici și o forță de muncă importantă în construcții și agricultură.
Distribuie articolul:
Trump, sfârșitul lumii a început miercuri
7 Noiembrie 2024Alte articole
Elevi ai Școlii „Mihai Viteazul” Craiova, primii pași în programare alături de robotul ARTIE. Programul Meet and Code, derulat cu succes
- de Octavia Hantea
- 1 Noiembrie 2024
Ce parcurs are tehnologia în jocurile de noroc?
- de editie.ro
- 28 August 2024
ODISEEA FRF (II)
- de Craioveanu Andrei
- 30 Iulie 2024
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021