Sponsor oficial al
În cadrul Secției Ştiințele Naturii, din cadrul MuzeuluiOlteniei, se află și o colecție de mulaje de ciuperci.
În anul 1961, prin achiziție, colecția de BOTANICĂ s-a îmbogățit cu 120 de mulaje de ciuperci, de la Brahna V., din București.
În prezent, mulajele se află în depozitul de Botanică, fiind valorificate în diferite expoziții temporare cât și în cele permanente.
Mulajele reprezintă diferite specii de ciuperci și sunt confecționate din ghips, iar de-a lungul timpului au suferit degradări chimice și mecanice, necesitând restaurare.
Râscovi ai cocoșului; Bureți de alun (Lactarius pyrogalus) Bull.ex. Fr.1838; Ord. Russulales, încrengătura Basidiomycota, familia Russulaceae, genul Lactarius, este o specie de ciuperci necomestibile.
Deși specia a fost descrisă de mai mulți micologi, primul nume, de Agaricus pyrogalus, a fost dat de omul de știință Pierre Bulliard, publicat în 1792, apoi redenumit de marele savant Elias Magnus Fries sub numele actual de Lactarius.
Habitat: În România crește, în grupuri mai mari sau mici, pe soluri nutritive ușoare sau bogate în fier și azot, de asemenea, pe cele argiloase, simbiotul preferat fiind alunul, dar se găsește și în păduri de foioase sau mixte.
Piesa Lactarius pyrogalus este formată din două ciuperci (lipsește ciuperca mare), montate pe postament din lemn, vopsite în nuanțele specifice din mediul natural.
Restaurator Loredana Răducanu: „Piesa a fost adusă în laboratorul de restaurare în anul 2018, în stare de degradare ridicată. Pentru restaurarea acestei piese, am optat pentru curățarea mecanică, pentru îndepărtarea depunerilor grosiere, utilizând instrumentar specific. După această operație, s-a trecut la curățarea umedă prin tamponare cu apă distilată. Confecționarea piesei lipsă s-a făcut cu ajutorul unor tipare, unde s-a turnat o emulsie (ghips, apă și poliacetat de vinil) în concentrații diferite, pentru a reconstitui piciorul și pălăria ciupercii. În momentul turnării emulsiei, în piciorul ciupercii s-a fixat o tijă metalică, fiind necesară montării pe postament. După uscare, surplusul s-a îndepărtat mecanic și se începe reconstituirea ciupercii prin lipirea pălăriei de picior cu poliacetat de vinil și integrarea cromatică. Ultima etapă a constat în montarea piesei și a butaforiei pe postament”.
Distribuie articolul:
Alte articole
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
#SărbătorileAuGust. Negresă - Căciulița lui Moș Crăciun
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Pe altarul brandurilor luxoase, milioane de animale mor anual
- de Ionescu Roxana
- 9 Octombrie 2020