Sponsor oficial al
Ministerul Energiei a anunțat lansarea în consultare publică a proiectului de Ordonanță de Urgență privind înființarea și operaționalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE).
Acest demers are ca obiectiv protejarea infrastructurii critice din sectorul energetic național, o măsură urgentă și necesară în contextul în care securitatea cibernetică devine o provocare pentru România.
CRISCE va fi prima echipă sectorială de tip CSIRT (Computer Security Incident Response Team) din țară, fiind creată în conformitate cu Directiva NIS2, care impune standarde stricte pentru securitatea cibernetică în toate sectoarele vulnerabile. Aceasta va gestiona și monitoriza constant rețelele și sistemele informatice ale companiilor din domeniul energetic.
În plus, centrul va implementa prevederile noului Regulament Delegat (UE) 2024/1366, care stabilește măsuri de securitate pentru fluxurile transfrontaliere de energie electrică. Astfel, CRISCE va deveni un punct-cheie în prevenirea și gestionarea incidentelor cibernetice, contribuind la protejarea rețelelor electrice de pe teritoriul României și de peste granițe.
Toate cheltuielile legate de implementarea și funcționarea CRISCE vor fi acoperite integral din veniturile Fondului pentru Modernizare. Astfel, bugetul de stat nu va fi afectat.
CRISCE va funcționa sub directa subordonare a Ministerului Energiei, fără personalitate juridică, și va avea un rol esențial în coordonarea securității cibernetice din sectorul energetic. Echipa va fi formată din 34 de specialiști de top.
Crearea CRISCE aduce mai multe avantaje strategice pentru România. Printre acestea se numără protejarea infrastructurilor critice energetice împotriva atacurilor cibernetice complexe, precum cele de tip ransomware sau atacuri asupra sistemelor SCADA. De asemenea, centrul va permite intervenții rapide și eficiente în cazul unor atacuri, asigurând o coordonare unitară și proactivă a securității cibernetice.
„Infrastructura energetică este coloana vertebrală a economiei noastre și a securității naționale. Atacurile cibernetice asupra acestui sector nu sunt o amenințare ipotetică – sunt o realitate cotidiană cu prejudicii colosale. O vedem în Ucraina în fiecare zi, trebuie să ne pregătim din timp pentru noul război hibrid. CRISCE va reprezenta o piatră de neclintit în eforturile noastre de a proteja nu doar sectorul energetic, ci și bunăstarea economică și siguranța cetățenilor. Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, România trebuie să fie pregătită să facă față provocărilor cibernetice și să fie un lider în securitatea energetică la nivel regional și european.” a declarat Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Distribuie articolul:
Întâi diagnosticul, apoi tratamentul
1 Octombrie 2024Alte articole
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022