Sponsor oficial al
Susurul molcom al activității făcute de funcționarii amorțiți de la Agenția Națională de Integritate au devenit un zgomot de fond pentru bugetarii care prosperă din salariile mizere pentru care se trezesc în fiecare dimineață în vilele lor luxoase și pentru care trebuie să meargă zi de zi la muncă.
Casele cresc, terenurile sunt mai multe ca ouăle lui Adrian Năstase din perioada în care era, la rândul său, un bugetar exemplar întreținut de câteva mătuși bogate și muribunde. Viața de bugetar este liniștită, sigură și echivalentă cu prosperitatea. Mai ales în lipsa cuiva care să deranjeze măcar apucăturile antreprenoriale ale funcționarilor care ziua stau și noaptea fac afaceri.
Am aflat că a început de ceva timp să răsară câte un turn prin Craiova. Treabă bună. Acum câțiva ani craiovenii se plângeau că nu mai cresc blocurile din cartierul „Chinezesc”, acum se plâng unii că alte blocuri cresc prea repede și, mai ales, prea mult.
Nu mă pricep la amănunte administrative sau la detalii urbanistice. Dacă m-aș fi priceput măcar un pic, probabil că ori m-aș fi apucat de construcții ori aș fi fost primarul Bucureștiului și în locul meu, Nicușor Dan ar fi publicat în Ediție Specială problemele de la olimpiada de matematică din Cuba.
Eu mă pricep la oameni și am fost foarte curios să aflu cine aruncă spre cer niște blocuri pe locul fostei fabrici de pâine.
Toată Craiova știe că Bacriz construiește. Bacriz a făcut de toate în Craiova. Una dintre sutele de floricele plantate de Ristea Priboi după o tinerețe zbuciumată și plină de umbre. Bacriz este denumirea comercială pe care o cunoaște toată lumea atunci când vine vorba despre copii lui Fayzeh și ai lui Ibrahim Bakri.
Bakri Emad Ibrahim Abdel Razac și Bakri Ahmad Ibrahim Abdel Razac sunt cei doi frați despre care lumea s-a obișnuit să considere că este normal să aibă sume uriașe de bani grație activităților antreprenoriale. Bineînțeles bunăvoința statului atât la nivel central cât și la nivel local au contribuit în mare măsură la scoaterea în evidență a acestor activități.
Oricum nu despre frații Bakri intenționam să discut. Povestea lor este mult prea lungă, mult prea compexă și, unele părți cred că necesită certificate care nu se acordă unor civili. Voiam să spun că nu numai „Bacriz” apare acolo. El este secondat de un afacerist craiovean, Mihai Bogdan Stancu. El a făcut bani din agricultură și care nu are o poveste așa de interesantă.
Cei doi au însă niște asociați de excepție pe care vreau să-i evidențiez pentru că locul lor este special. Iordanienii milionar și agricultorul care s-a apucat de imobiliare au avut nevoie de doi asociați spectaculoși.
Blocurile de 13 nivele care urmează să răsară în locul fabricii de pâine sunt făcute de o firmă. B&B Residence care a fost înființată de Stancu împreună cu Mahmoud Bakri, mezinul familiei de iordanieni. Prin 2020 firma care voia să ridice blocurile își schimbase proprietarii, cel puțin scriptic. Bakri controla părțile sociale prin renumitul Frații Bacriz SRL, iar Stancu trecuse partea lui pe numele Fruct Prest, una dintre companiile implicate în agricultură.
Partea interesantă este că la începutul lui 2020 Stancu cesionează 10% din părțile sociale unei alte firme. Land Kapital SRL intră în afacere cu milionarul din agricultură și cu iordanienii care au făcut milioane din relația catifelată cu statul român. În 6 iulie 2020 se anulează tranzacția, iar cele 900.000 de lei plătite de Land Kapital lui Stancu sunt considerați aport la capitalul social al firmei care dorea să ridice blocurile. A doua zi, pe 7 iulie, se revine la situația inițială și Land Kapital primește 10% din imensul proiect imobiliar în schimbul unei sume de bani de care nu poți să cumperi o casă chiar în centrul orașului.
Nu mi-ar fi sărit în ochii afacerea dacă nu aș fi avut curiozitatea să mă uit cu atenție la persoanele care se alăturau unui proiect care necesită investiții halucinante. Așadar, noul asociat este controlat de doi bugetari: Marin Marian Viorel este consilier județean, iar Marius Florin Dobre lucrează la Direcția de Drumuri și Poduri.
De ce oare au avut nevoie doi afaceriști cu mulți bani de aportul de capital al unei firme de apartament patronate de doi bugetari? Care să fie motivul pentru care au cedat niște afaceriști serioși o zecime dintr-un proiect uriaș pentru nici 200.000 de euro?
Cea mai importantă întrebare este următoarea: dacă doi „nimeni” care lucrează prin niște instituții s-au apucat să ridice turnuri de 13 nivele cot la cot cu milionarii, oare șefii cei mari câți bani au din munca cinstită de la stat?
Distribuie articolul:
Alte articole
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022