Sponsor oficial al
În contextul alegerilor prezidențiale, ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) a fost solicitată să gestioneze două sesizări legate de activitatea candidaților pe rețelele sociale.
În seara zilei de 30 octombrie 2024, ANCOM a primit sesizările din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, care au semnalat posibile probleme privind conturile de social media ale unor candidați.
Ca parte a responsabilităților sale de coordonator național al serviciilor digitale, ANCOM a tratat cu prioritate aceste sesizări și a contactat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care are rolul de a asigura desfășurarea corectă a procesului electoral. AEP a transmis aceste sesizări platformelor de social media pentru verificare și a cerut tratarea lor cu prioritate. În plus, ANCOM va informa Comisia Europeană despre aceste sesizări, subliniind importanța monitorizării procesului electoral în mediul online.
Conform regulamentului european privind serviciile digitale (DSA), responsabilitatea pentru analiza și validarea conținutului cade exclusiv în sarcina platformelor online. Acestea sunt obligate să asigure respectarea standardelor pentru a evita orice influență necorespunzătoare asupra procesului electoral. Regulamentul DSA, împreună cu orientările Comisiei Europene, stabilește măsuri specifice pentru platformele mari și motoarele de căutare de dimensiuni considerabile, astfel încât riscurile sistemice ce pot afecta alegerile să fie diminuate.
ANCOM monitorizează și reglementează activitatea furnizorilor de servicii intermediare, cum sunt serviciile de găzduire, transmisie și stocare în cache. Aceste servicii sunt prestări electronice oferite contra cost și fac parte din structura esențială a ecosistemului digital. Pe pagina sa de internet, ANCOM explică principalele obligații pe care le au furnizorii de servicii intermediare, facilitând accesul utilizatorilor la informații utile privind drepturile și responsabilitățile acestora.
Cetățenii sau organizațiile care consideră că furnizorii de servicii intermediare nu respectă obligațiile din cadrul Regulamentului DSA pot depune plângeri la ANCOM. Acestea pot fi transmise fie de persoanele afectate, fie de reprezentanți sau organizații mandatate să apere drepturile acestora. ANCOM are competența de a analiza aceste plângeri și de a se asigura că serviciile digitale sunt oferite în conformitate cu reglementările.
ANCOM nu poate lua decizii privind legalitatea unui anumit conținut, decât dacă acesta intră direct în competențele sale. De regulă, ordinele privind conținutul ilegal sunt emise de autoritățile specializate pe domeniu, fie în mediul online, fie offline. Astfel, autoritățile competente pot solicita eliminarea conținutului ilegal sau furnizarea de informații suplimentare de la platformele online, în conformitate cu legislația privind serviciile digitale.
Distribuie articolul:
Asculți Oda Bucuriei și joci Perinița
31 Octombrie 2024Alte articole
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020