Sponsor oficial al
Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană s-au reunit pe 10-11 martie la Bruxelles pentru a discuta soluțiile de finanțare a apărării europene și măsuri de reducere a birocrației pentru companii. România a fost reprezentată de viceprim-ministrul și ministrul finanțelor, Tánczos Barna.
În cadrul discuțiilor, miniștrii au susținut un nou instrument financiar prin care statele membre vor putea accesa împrumuturi garantate de UE în valoare de până la 150 miliarde EUR. De asemenea, s-a propus flexibilizarea tratamentului fiscal al cheltuielilor pentru apărare în Pactul de Stabilitate și Creștere.
„Uniunea Europeană are nevoie de o capacitate sporită de apărare, iar soluțiile privind creşterea cheltuielilor pentru acest sector trebuie să țină cont de necesitatea de a asigura o mai mare predictibilitate pentru industria militară europeană, printr-o mobilizare mai eficientă a investițiilor private și publice. Sprijinim o soluție de finanțare europeană, cu utilizarea garanțiilor de la bugetul UE, pentru a asigura cele mai bune condiții posibile de finanțare, cu un impact redus asupra bugetelor naționale. În același timp, pentru România, consolidarea bugetară rămâne o prioritate. Continuăm construcția de autostrăzi și spitale, dezvoltarea comunităților locale și sprijinirea afacerilor, pentru care am alocat fonduri record anul acesta. La nivel european, creșterea competitivității trebuie susținută și prin reducerea sarcinilor administrative ale companiilor, iar România sprijină implementarea cât mai rapidă a propunerilor Comisiei în acest sens”, a declarat Tánczos Barna.
În cadrul reuniunii ECOFIN, miniștrii au discutat un set de măsuri pentru reducerea birocrației cu cel puțin 25%, iar pentru IMM-uri cu 35%. România a susținut propunerile de simplificare a raportărilor fiscale și eliminarea regulilor care se suprapun, precum și modificări în mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM). Noile măsuri vor excepta importatorii mici din sectoare precum ciment, electricitate și oțel, facilitând astfel activitatea IMM-urilor.
Pe agenda reuniunii s-au aflat și impactul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, aprobarea planurilor de redresare ale Irlandei și Belgiei, precum și discuții privind reuniunile G20.
Distribuie articolul:
Alte articole
Călătorește în SUA fără viză: ce este Programul Visa Waiver și autorizația ESTA
- de Florin Bâcu
- 11 Ianuarie 2025
Accident în Stroești: bărbat rănit după ce a lovit un cap de pod
- de Florin Bâcu
- 24 Februarie 2025
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024