Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat, astăzi, importanța siguranței pacientului în sistemul medical, menționând că este un fenomen complex care necesită o abordare multidimensională. Concluzia domniei sale a fost clară: în toată ecuația…lipsește comunicarea medic-pacient, medic-aparținător. Este o concluzie pe care au spus-o mulți și o spune fiecare ori de către ori merge pe la vreun eveniment medical. La rândul lor, pacientul și aparținătorii o resimt, de ani buni, dar cam atât…
Lipsa de comunicare eficientă între medic și pacient, dar și între medic și aparținători, poate avea repercursiuni grave. Realitatea arată că pacienții și familiile acestora se bazează pe informațiile oferite de personalul medical pentru a lua decizii informate și pentru a înțelege starea de sănătate, tratamentul și evoluția bolii.
Atunci când comunicarea este ineficientă sau nici măcar nu există, pentru că mai nou cam aceasta este atitudinea prin spitale, pot apărea confuzii, neînțelegeri și frustrări. Toate acestea afectează atât calitatea îngrijirii, cât și starea emoțională a pacienților și a aparținătorilor.
Este adevărat și faptul că, în multe situații, medicii se confruntă cu un volum mare de pacienți și au un timp limitat pentru consultații, ceea ce poate contribui la o comunicare deficitară. Totuși, lipsa unei comunicări clare și empatice poate duce la erori în tratament, la nerespectarea indicațiilor medicale sau la lipsa înțelegerii gravității unei boli.
Pe de altă parte, pentru aparținători, comunicarea cu medicul este esențială pentru a înțelege exact ce se întâmplă cu persoana dragă. Dacă aceștia nu primesc informații clare, pot să apară frustrarea și neîncrederea în sistemul medical. Și apar! Amplifică tensiunile și îngrijirea devine mai dificilă, atât pentru medici, cât și pentru familii.
În concluzie…o concluzie menționată de ani buni…este esențial ca medicii să își facă timp pentru a oferi explicații clare și să asculte îngrijorările pacienților și ale familiilor lor, pentru a preveni aceste probleme. Se întâmplă acest lucru foarte rar și ceea ce este normal, atunci când se comunică bine,…pare incredibil.
Și tot în concluzie…suntem de acord cu dumneavoastră, domnule Rafila! Ați punctat subiectul și evenimentul, poate, dar ce facem mai departe? Cum poate fi un medic sau un asistent medical determinat să comunice? Sunt întrebări care rămân fără răspuns și, cu siguranță, despre lipsa comunicării medic-pacient, medic-aparținător se va mai vorbi și la niște viitoare evenimente medicale.
Distribuie articolul:
Spiritul inegalabil al unicului Tudor Gheorghe
22 Septembrie 2024Alte articole
Dolj și Mehedinți, sub Cod Portocaliu de caniculă
- de Octavia Hantea
- 3 Septembrie 2024
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
România primește cele mai multe fonduri europene din regiune prin fondul pentru modernizare
- de Florin Bâcu
- 27 Iunie 2024
Craiova va găzdui, în premieră, un meci de Cupa Davis
- de Octavia Hantea
- 28 August 2024
DOLJ: Au promovat Examenul de Bacalaureat, după ce au făcut contestații
- de Octavia Hantea
- 30 August 2024
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020