Sponsor oficial al
Organizarea unei rețele de oncologie la nivel național, care să aibă la bază centre zonale, reprezintă obiectivul final al echipei de specialiști implicați în implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, a anunțat, sâmbătă, Michael Schenker, medic oncolog, preşedinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală.
Nu se pot întâmpla minuni peste noapte, privitor la acest Plan Național de Cancer, a menționat dr. Schenker. Au fost multe de pus la punct, dar nici nu este un lucru imposibil de realizat.
Au apărut deja câteva ordine de minsitru și urmează implentarea lor.
Se dorește organizarea unei rețele oncologice care să funcționeze având la bază mai multe centre.
Este important, a mai spus dr. Schenker, ca fiecare centru să știe exact ce face, exact ce competențe are.
„Aceste centre se vor asocia și se va crea o rețea. Țelul final este cel de organizare a unei rețele oncologice pentru că un centru nu poate asigura tot ceea ce ține de oncologie. Și la ora actuală este posibil să creăm această rețea, dar este mult mai indicat să avem un cadru legal. Vor fi centre pe regiuni. De exemplu, în Regiunea S-V Oltenia, Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova va prelua inițiativa. Pe partea de N-V, avem Institutul Oncologic Cluj, etc. Este foarte important ca în această rețea să ne aducem centre de imagistică, centre de chirurgie, totul pentru a scurta intervalul de timp dintre data suspiciunii până la data aplicării tratamentului. Nu va fi ușor întrucât va trebui ca și sumele decontate de CNAS să fie actualizate, dar nu este imposibil, atâta vreme cât am pornit pe acest drum”, a explicat dr. Schenker.
Un pas foarte important este faptul că va exista un formular standard la nivel național pentru raportarea rezultatelor investigațiilor utilizate în diagnosticul cancerului. În prezent, aceste formulare diferă de la laborator, la laborator.
De asemenea, va exista o aplicație, un cod identificare pacient și astfel se va câștiga timp. Medicul va avea mult mai repede acces la o bază de date ce definește pacientul respective.
Extrem de importante sunt și serviciile psiho-oncologice și cele de onconutriție, scopul fiind acela de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer.
Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova a găzduit, sâmbătă, o conferinţă destinată informării jurnaliştilor din țară, în ceea ce privește bolile cronice, organizată la inițiativa Coaliţiei Organizaţiilor Persoanelor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Distribuie articolul:
Alte articole
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024