Sponsor oficial al
Curtea de Apel București, gazda unei noi piese de teatru în justiția română. Judecătoarele Raluca Focșa și Aneta Elena Popa, în fața unei presiuni uriașe.
Activitatea frauduloasă din cadrul Federației Române de Fotbal continuă nestingherită. Clanul Burleanu – Bodescu, cu sprijinul nemijlocit al unor reprezentanți ai statului, administrează Federația Română de Fotbal după bunul plac și contrar legilor. Această structură este tratată că o moșie privată, deși în conformitate cu legea este o entitate specială, fiind o structură unică, de interes public, ce are că obiect administrarea și supravegherea activității fotbalistice din România.
Încă de la reorganizarea Federației din anul 2001, această entitate a încăput pe mâna unor grupuri criminale, cu ramificații mari în politica guvernamentală, dar și cu sprijin nemijlocit din partea judecătorilor și procurorilor care ar fi trebuit să aplice legea, nu să ignore activitatea vădit în afara legii a celor care au activat în aceasta unitate.
Sume uriașe de bani au intrat în contul acestei structuri de-a lungul anilor, care au fost împrăștiate în fel și fel de combinații și manevre obscure. Cert este că o mare parte din aceste sume nu au ajuns acolo unde erau destinate să ajungă ci în contul celor care le-au administrat și al susținătorilor lor.
Sistemul de funcționare total închis, lipsit de orice transparență elementară prevăzută în lege, a fost posibil, așa cum spuneam și mai sus, datorită complicității generale a organelor statului și a persoanelor care au deținut funcții cheie în statul român (procurori, judecători, miniștri, prim-miniștri, senatori, deputați).
După zeci de ani de funcționare ilegală și o sarabandă de infracțiuni făcute, dar nepedepsite nici până astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin RIL-ul din nr. 19/2023, a dat lovitura mortală acestei grupări infracționale, certificând exact ceea ce se cunoștea și ceea ce au invocat diverse cluburi și persoane din lumea fotbalului în acești ani, în special ceea ce a susținut încă din anul 2011 Fotbal Club Universitatea Craiova, club executat de mafia din FRF, în mod ilegal și cu complicitatea tacită a instituțiilor statului.
Așa cum se cunoaște, prin RIL-ul 19/2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat funcționarea ilegală perpetuă a Federației Române de Fotbal și a dat peste cap toate hotărârile judecătorești pronunțate până la acea dată, dar și multe alte soluții de clasare date în multe dosare penale, acte prin care magistrații (procurorii și judecătorii) au dat dovada de o inexplicabila blândețe în raport cu indivizii care au căpușat fotbalul românesc.
Iată că, deși au trecut aproape 18 luni de când s-a constatat oficial activitatea frauduloasă de la Federație, nici până în prezent legea nu este aplicată. Este incredibil, dar este adevărat. Fără să aibă un mandat legal, fără să reprezinte cu adevărat structura sportivă, Federația Română de Fotbal, Burleanu și compania își continua liniștiți uzurparea persoanei juridice Federația Română de Fotbal, vădit contrar legii.
Mai mult, în loc să părăsească funcția și să solicite Tribunalului București numirea unui administrator/curator cu caracter provizoriu, așa cum prevede legea, în vederea inițierii procedurii de intrare în legalitate a Federației, Burleanu și acoliții lui s-au legat cu lanțuri de jilțurile din FRF, încercând cu disperare să convingă puterea guvernamentală/legislativă să adopte de urgență o legislație care să le acopere ilegalitățile și să-i păstreze pe ei în funcție.
Numai deznodământul nefericit din toamnă al alegerilor generale, când partidele pro-europene, PSD, PNL, au obținut un scor dezastruos atât la parlamentare cat și la prezidențiale, și cu precădere anularea turului 2 al prezidențialelor, a făcut că presiunea exercitată de clanul Burleanu și acoliții lui să nu fie pusă în practică de puterea politică din România, putere preocupată, se pare, să-i statornicească pe acești indivizi pe scaunele de la Federație.
De fapt, sprijinul de care beneficiază clanul Burleanu - Bodescu din partea unor politicieni de marcă ai României este arhicunoscut. Avem de-a face totuși cu un modus operandi. Dintotdeauna aceste grupări, indiferent că au fost implicate clanurile Mircea Sandu sau Burleanu, au fost susținute de politicieni, de altfel nici nu ar fi putut să desfășoare atâtea activități abuzive fără sprijinul influenței politice.
Însă, observând că puterea politică actuală este șubredă și ocupată cu alte bătălii politice, clanul Burleanu și protectorii săi au schimbat macazul și s-au concentrat pe rezolvarea problemei în justiție, respectiv pe Curtea de Apel București, instanță unde există pe rol dosarul cu nr. 17083/3/2024, dosar care vizează apelul FRF la decizia Tribunalului București, prin care s-a respins înscrierea/ validarea afilierii cluburilor de fotbal, solicitată de Burleanu și clica lui în mai 2024. Acest dosare are un nou termen de judecată în data de 7 aprilie 2025.
Reamintim că în 5 aprilie 2024, clanul Burleanu a mimat desfășurarea unei Adunări Generale la sediul Federației, adunare la care ar fi participat 13 structuri sportive, respectiv o parte din structurile care figurează că membri asociați ai FRF, în Registrul federațiilor de la Tribunalul București, singurele structuri cu drept de vot și decizie în cadrul FRF, în conformitate cu legea. Iar prin aceasta așa-zisă adunare generală din 5 aprilie 2024 s-ar fi hotărât afilierea la Federație a peste 200 de entități sportive care au funcționat în activitatea fotbalistica total în afara legii.
Aceasta operațiune a avut că scop eludarea legii și ascunderea activității frauduloase a FRF desfășurată de-a lungul anilor, așa-zisa Adunare Generala fiind făcută pe ascuns, iar majoritatea celor puțini care au participat nu au avut habar ce au semnat.
Prin această operațiune, clanul Burleanu a urmărit o așa-zisă intrare în legalitate pe ușa din dos, dar și o acoperire a activității frauduloase. Evident că aceste demersuri sunt total în afara legii și reprezintă fapte penale în toata regula. Prin această manevră s-a continuat săvârșirea de infracțiuni de fals și abuz în serviciu la greu.
Toate aceste aspecte au fost confirmate în parte și de Tribunalul București, care a respins validarea înscrierii acestei Adunări Generale în Registrul Federațiilor, lăsându-l pe Burleanu și acoliții lui cu ochii în soare.
Însă clanul nu s-a resemnat, deoarece pierderea scaunului de la Federație ar însemna o catastrofă pentru acești indivizi, în sensul că odată preluata administrația de către persoane independente ar duce la deconspirarea tuturor fărădelegilor din aceasta entitate, a zecilor de milioane păpate după bunul plac și a altor inginerii financiare făcute de-a lungul anilor în cadrul acestei persoane juridice.
Este fără tăgadă că un audit independent ar scoate la iveala una dintre cele mai mari fraude din România post decembristă și cu siguranță zeci de ani de închisoare, pedepse pentru numeroșii indivizi implicați în această fraudă.
Așa cum spuneam, miza din dosarul nr. 17083/3/2024 aflat la Curtea de Apel București, cu termen pe 7 aprilie 2025, este una uriașă și presiunea pe judecătoarele Raluca Focșa (soție de ofițer SRI) și Aneta Elena Popa este una infernală. S-a pus în mișcare un sistem de presiune și trafic de influență uriaș, pentru că prin decizia pe care o vor da, să acopere ilegalitățile clanului Burleanu, să legifereze acțiunile vădit contra legii, iar acest clan să își păstreze privilegiile în federație.
Practic este ultima șansă a lui Burleanu de a nu se prăbuși, pentru că odată respinsă această solicitare, așa cum ar fi normal, nu mai poate rămâne în federație nici măcar o oră.
Din informațiile noastre, sunt presiuni uriașe în acest dosar făcute și dinspre zona Palatului Victoria, prin intermediul magistraților conducători ai Curții de Apel București și nu numai. Este vorba de acea aripă apropiată de premierul Marcel Ciolacu, un simpatizant al clanului Burleanu, cu precădere prin relația cu concitadinul său din Buzău, Gabi Bodescu cunoscut că Gabi Pneu.
Faptul că sunt protejați de premierul Marcel Ciolacu se simte și la Direcția Națională Anticorupție acolo unde sunt ținute la sertar dovezile cu privire la mai multe infracțiuni săvârșite de clanul Burleanu, dovezi pe care procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, un apropiat al lui Marcel Ciolacu, le ignoră într-un mod nepermis.
De fapt, clanul FRF a fost în permanență protejat de DNA, indiferent cine a fost la conducerea acestei instituții.
Un alt semn că se dorește că decizia să fie pro mafia FRF este și faptul că titulara completului de judecată 16 Apel, secția a 3-a civila CAB, judecătoarea Alina Petruța Buculei, a fost recuzată de către Federație iar aceasta s-a abținut, însă fără vreun motiv întemeiat.
Aceasta schimbare din complet a judecătoarei Buculei are în spate o alta tactică, Buculei fiind cunoscută că o judecătoare foarte intransigentă și foarte corectă, iar în alte spețe în care a judecat situații similare a fost categorică, în sensul aplicării legii la sânge. Ori un astfel de magistrat e greu de convins să-și schimbe logica. Prin urmare, a fost regizată scoaterea acestei doamne din complet, deoarece a fost considerată un ghimpe care ar fi putut afecta planul de obținere a deciziei favorabile cu orice preț.
De remarcat este și faptul că deși procesul a rămas în pronunțare încă din data de 24.02.2025, amânată până pe 10.03.2025, ulterior amânată până pe 24.03.2025, instanța a hotărât în mod ciudat repunerea cauzei pe rol în data de 07.04.2025. Aceasta evoluție a dosarului confirmă pe deplin starea de presiune în care se afla magistrații pentru a da o soluție că să păstreze controlul clanului Burleanu asupra federației.
Asta în condițiile în care procese de acest gen pe acest tip de procedură necontencioasă se finalizează de regulă foarte rapid.
Putem adăuga și faptul că motivele de apel invocate de Federație nu au nicio motivare temeinică reală și nu pot constitui motive pentru schimbarea soluției tribunalului.
Mai mult, situația Federației s-a agravat în apel, deoarece și celelalte părți din dosar au depus la instanță și dovada că 38 de asociații județene de fotbal (AJF-urile) sunt constituite ilegal și că nu pot fi afiliate la FRF în aceasta faza.
De asemenea, a mai apărut un alt motiv de nulitate, imposibil de ignorat și anume că procedura de convocare a Adunării Generale din aprilie 2024 nu a fost în conformitate cu legea. Bineînțeles aceste motive se adaugă la multe alte motive pe care instanța de fond le-a luat în considerare când a respins cererea.
Trebuie menționat și faptul că în comunicarea lor făcută cu scopul de a convinge autoritățile să le acopere aceste fărădelegi, Burleanu și acoliții lui transmit public un mesaj de genul că se urmărește intrarea în legalitate și că altfel Federația nu-si va mai putea continua activitatea.
Nimic mai fals, toate aceste susțineri sunt unele mincinoase și nu au decât un singur scop, acela de a rămâne la putere în Federație cu orice preț și de a putea controla în continuare fotbalul romanesc.
Această situație extrem de grea de la FRF poate fi rezolvata numai în conformitate cu legea, respectiv Burleanu și acoliții lui să-si anunțe demisia și ulterior un comitet de inițiativă format de membri afiliați înscriși în Registrul Tribunalului, să ceară de urgență instanței Tribunalului București să numească un administrator/curator în conformitate cu OG 26/2000, iar acest administrator/curator, numit cel mai probabil din rândul practicienilor în insolvență, să preia administrarea Federației și să inițieze demersuri în vederea intrării în legalitate a acestei entități. Aceasta este singura soluție legală în vederea remedierii acestei situații speciale.
Însă Burleanu și acoliții lui nu vor să părăsească puterea pentru că ei știu că dacă s-ar aplica legea și nu ar mai controla Federația la momentul viitoarelor alegeri care ar putea să se desfășoare după intrarea în legalitate a Federației, șansele că el să mai câștige ar fi mici. Imaginați-vă un Burleanu participând la alegeri din afara Federației, cu șanse egale cu ceilalți candidați. Nu ar mai putea să ofere mită electorală cum face de ani de zile, să controleze scrutinul electoral de la un capăt la altul.
Exista bineînțeles probabilitatea ca, în perioada cu administrator independent la Federație, foarte multe dintre fărădelegi să iasă la iveala și astfel un individ ca Burleanu nu numai că n-ar mai fi interesat să participe la alegeri ci și-ar pune probleme cu privire la responsabilitatea civilă și penală în raport cu activitatea lui în Federație.
Ori, toată miza acestui proces vizează accesul publicului la posibile acte și dovezi de delapidare, spălare de bani și alte infracțiuni asociate.
Mai trebuie menționat și faptul că niciunde în lumea democratică nu a fost tolerată o activitate atât de frauduloasă în fotbal precum se întâmplă în România. Însă nu trebuie omis faptul că pe lângă relațiile politice, cei care au confiscat fotbalul au dispus și de multe milioane de euro pe care le-au pus la bătaie pentru a-si păstra privilegiile, spre exemplu casa de avocatură Tucă – Zbârcea a păpat de la Federație în ultimii 12 ani cel puțin 6 milioane de euro. Se știe foarte bine că această casă de avocatură este foarte apropiată de cercurile puterii, dar mai ales are legături de un anumit fel cu foarte mulți dintre magistrații de la instanțele importante ale țării. Astfel, se poate contura ideea că din banii fotbalului, Burleanu și clanul lui, pentru a-si păstra privilegiile, pot pune la bătaie multe milioane de euro coafate sub fel și fel de contracte de reprezentare în instanță, contracte de diverse servicii, cumpărare drepturi de autor și alte forme de mită mascată pe care o pot oferi diverșilor funcționari, ce mai, o sarabanda de tranzacții care mai de care mai gravă, dar neverificate de nicio autoritate.
Nu în ultimul rând, în cadrul acestor entități funcționează comisiile de arbitraj, comisiile de licențiere, organisme compuse în mare parte de apropiați/rude, amante ale unor politicieni de marcă, judecători, procurori, practic un întreg “ecosistem” este în stare să lupte și să moară atunci când clanul este în pericol. Toți acești oameni primesc lefuri frumoase lunar și au fost angajați nu pe criterii de competență. Nu există o astfel de transparență a modului de angajare și cel mai probabil pe criteriile enunțate mai sus – pile, cunoștințe și relații. Ori posibilitatea că toata aceasta șleahtă de favorizați să-și piardă privilegiile creează o reacție de autoapărare colectivă și toți încearcă să contribuie cu tot ce pot în salvarea clanului.
Prin urmare, pentru a evita confruntarea cu adevărul și cu legea, clanul Burleanu, sprijinit de oameni cheie din statul român, a pus în mișcare o sarabandă de persoane cu forță în justiție, pentru a influența decizia Curții de Apel București din dosarul 17083/3/2024, încât aceasta să fie una care să nesocotească grav legea și să mențină abuziv la putere în Federație o grupare ilegitimă.
Rămâne de văzut cât își vor putea apăra jurământul dat judecătoarele Raluca Focșa și Aneta Elena Popa, în raport cu presiunile uriașe exercitate de către mafia politică împotriva lor.
Vom reveni.
Distribuie articolul:
Alte articole
Lucrările de modernizare a aeronavelor IAR-99 înregistrează întârzieri. Ministrul Apărării vrea să știe cauza
- de Octavia Hantea
- 13 Martie 2025
Medicul idealizat pe Instagram sau Facebook versus realitatea din cabinet
- de Octavia Hantea
- 14 Martie 2025
Călătorește în SUA fără viză: ce este Programul Visa Waiver și autorizația ESTA
- de Florin Bâcu
- 11 Ianuarie 2025
Accident în Stroești: bărbat rănit după ce a lovit un cap de pod
- de Florin Bâcu
- 24 Februarie 2025
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022