Gala Festivalului Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski”

În organizarea Asociaţiei Macedonenilor din România, în perioada 8-9 iunie 2019, la Sala Milenium a Bursei de Valori Bucureşti, se vor desfăşura festivităţile şi Gala de premiere prilejuite de cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski”.

festival al m


Alexandru Macedonski (14 martie 1854–24 noiembrie 1920) a fost poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană. Supranumit „Poetul Rondelurilor”, inspirându-se din literatura franceză, Macedonski a fost primul reprezentant al Simbolismului în literatura română, inițiatorul cenaclului și revistei literare Literatorul şi a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o polemică permanentă cu junimițtii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale.
Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia, Tudor Vianu şi Traian Demetrescu, pe care i-a publicat în revista Literatorul.
În memoria sa şi pentru a continua acţiunea de promovare a tinerilor scriitori talentaţi, începând din 2014, Asociaţia Macedonenilor din România (A.M.R.) organizează, în fiecare an, Festivalul-Concurs Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski”, adresat atât scriitorilor care nu au debutat în volum, cât şi celor cu
unul sau mai multe volume editate, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România, din ţară şi din străinătate.
Premiile acordate se situează între 400 și 600 lei, în funcție de secțiunea la care au participat creatorii.
În afară de laureaţi - a căror prezenţă este obligatorie pentru a-şi ridica premiul, sunt invitaţi să participe toţi iubitorii de literatură.