Sponsor oficial al
Cumpărarea a 23 de locomotive și a nouă rame electrice pentru transportul feroviar din România a fost aprobată de Guvern în ședința de joi. Valoarea investiției se ridică la 1,2 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Guvernul a aprobat Notei de fundamentare privind achiziția a 23 de locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS, capabile să atingă viteza de 160 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători”.
Achiziția vizează creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători și reducerea poluării pe o serie de rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată sau în curs de electrificare: București – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Timisoara– Arad, București – Craiova – Simeria – Deva – Arad, București – Brasov – Sighisoara – Arad – Curtici, București – Brasov – Sighisoara – Cluj Napoca – Oradea, București – Brașov – Miercurea Ciuc – Dej, București – Buzău – Pașcani – Suceava – Vatra Dornei, București – Buzău – Tecuci – Iași, București – Buzău – Pașcani – Iași, București - Giurgiu Nord, Iași – Constanța (Mangalia) via Tecuci, Suceava – Constanța (Mangalia) via Buzău, Galați - Constanța (Mangalia) și București - Constanța(Mangalia)
Suma necesară pentru achiziționarea a 23 locomotive este de 760.268 mii lei cu TVA.
Totodată, Executivul a aprobat și Nota de fundamentare privind achiziția a nouă rame electrice interregionale de lung parcurs.
„Scopul obiectivului de investiții
Trenurile urmează a fi echipate cu instalații ERTMS On-Board, compuse din echipament GSM (radio și antena), echipament EVC (European Vital Computer), echipament DMI (Driver Man Interface), unitatea de interfață a trenului (TIU), echipament radar, accelerometru, antenă eurobalise, unitate de înregistrare (JRU).
Suplimentarea cu cele 9 rame electrice de lung parcurs RE-IR2 vizează creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului pe o serie de rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată sau în curs de electrificare: Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov, Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.
Suma necesară pentru achiziționarea celor 9 rame electrice este de 447.405 mii lei cu TVA.
Finanţarea celor două proiecte de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de modernizare și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
(sursa: Mediafax)
Distribuie articolul:
Alte articole
Elevi ai Școlii „Mihai Viteazul” Craiova, primii pași în programare alături de robotul ARTIE. Programul Meet and Code, derulat cu succes
- de Octavia Hantea
- 1 Noiembrie 2024
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Craiova va găzdui, în premieră, un meci de Cupa Davis
- de Octavia Hantea
- 28 August 2024