Sponsor oficial al
Federațiile Națională Mine Energie, Univers și a Siderurgiștilor METAROM organizează, joi, un miting, la care sunt anunțați aproximativ 1000 participanți, în fața Guvernului României.
Sindicaliștii cer modificarea noii legi a pensiilor, astfel încât să fie recunoscute din nou grupele de muncă. De asemenea, aceștia solicită să fie închise capacități pe cărbune doar atunci când vor fi pus altele în loc.
”Minerii, energeticienii și siderurgiștii, membrii sindicatelor asociate Federației Naționale Mine Energie, Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate Univers și Federației Sindicale a Siderurgiștilor METAROM, având zeci de mii de salariați din minerit, energie și siderurgie, iar în trecut reprezentând sute de mii de pensionari din aceste domenii de activitate, organizează în data de 17 octombrie 2024, în intervalul orar 11.00-13.00, un miting de protest cu 1000 participanți în fața Guvernului României, motivul fiind modificările aduse în noua lege a pensiilor.
Minerilor, energeticienilor și siderurgiștilor trebuie să li se păstreze aceleași condiții de pensionare în actuala lege a pensiilor publice la fel ca în cea precedentă, deoarece lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase, care au determinat și determină consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a acestora.
Solicităm Guvernului României eliminarea articolelor din lege care creează discriminare în timp între persoanele care au desfășurat activitate în aceleași condiții de muncă și revenirea la articolele din fosta lege. Trebuie făcută corecția necesară salariaților care au lucrat sau lucrează în locuri de muncă în condiții speciale pentru că nu este normal ca după zeci de ani în care aceștia și-au riscat viața, crezând că pot ieși la pensie mai repede și cu un cuantum al pensiei mai mare decât dacă lucrau în condiții normale de muncă, statul român să le întoarcă spatele.
Atenționăm că, în actuala lege privind sistemul public de pensii, se încalcă principiul contributivității deoarece nu se mai acordă punctajul suplimentar pentru salariații care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, sau condiţii speciale decât până la salarial mediu brut național, cu toate că zeci de ani s-a plătit până la valoarea salariului fiecăruia.
De asemenea, solicităm Guvernului României, scoaterea din exploatare a capacităților instalate de energie electrică pe bază de lignit și huilă doar atunci când vor fi realizate grupurile pe gaz de la Turceni, Ișalnița și Paroșeni și a grupurilor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă deoarece se va accentua dezechilibru grav între energia în bandă și energia sporadică cu efect în creșterea explozivă a prețurilor la energie electrică” se arată în comunicatul semnat de Dumitru Pîrvulescu, Gabriel Căldărușe și Dănuț Onica.
Distribuie articolul:
Alte articole
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020