Sponsor oficial al
În perioada Decembrie 2019–Februarie 2020, Muzeul Olteniei Craiova – Secţia de Etnografie (cu sediul în Casa Băniei, str. Matei Basarab nr. 16) găzduieşte expoziţia (vernisată la data de 11 decembrie 2019) de măşti ritualice, intitulată SACRU ŞI RIT ÎN SĂRBĂTORILE DE IARNĂ DIN OLTENIA, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului fiind dr. Roxana Deca, muzeograf, expert în portul popular din Oltenia, membru al Comisiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, din cadrul Ministerului Culturii.
Expoziţia aduce în atenţia publicului craiovean obiceiuri şi ritualuri specifice acestui anotimp, de la sărbătoarea Sfântului Andrei până la Bobotează, din arealul etnografic al Olteniei. Accentul cade, în acest discurs expoziţional, pe pendularea dintre sacru şi profan, uşor de observat la nivelul întregii culturi materiale şi spirituale a poporului român.
Prezenţa unor artefacte creştine – precum icoanele lucrate de copii, în cadrul atelierelor de creaţie de la Secţia de Etnografie, sub îndrumarea profesorilor Doru Dragomir, Cătălin Ostroveanu şi Ionuţ Smarandache – întregesc atmosfera de sărbătoare, alături de obiectele din recuzita colindătorilor, a măştilor, plugului şi a celorlalte piese de patrimoniu.
Doru Dragomir – este licenţiat în restaurare şi conservarea patrimoniului, are un master în restaurare şi participă frecvent la târgurile şi workshop-urile de restaurare, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Cătălin Ostroveanu – este profesor de educaţie plastică şi arte vizuale la Liceul „Voltaire” şi la Şcoala „Nicolae Romanescu” din Craiova, este autor a numeroase expoziţii şi coordonator al elevilor pe care îi îndrumă, atât la şcoală, cât şi în cadrul atelierelor de creaţie, desfăşurate în colaborare cu Muzeul Olteniei. Coordonează numeroase activităţi şi proiecte de voluntariat, lucrând cu elevii săi în scopul decorării a 12 saloane din cadrul Secţiei de Pediatrie şi a întregii Secţii de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean Dolj.
Ionuţ Smarandache – este psiholog şi profesor la Liceul Tehnologic Special „Beethoven”, din Craiova, de mai bine de 15 ani, este formator în sculptura tradiţională românească, lucrează şi cu copii cu diferite tipuri de dizabilităţi, obţinând premii şi recunoaşteri la concursuri naţionale şi olimpiade.
Expoziţia de măşti ritualice este deschisă publicului craiovean până la finele lunii februarie 2020.
Distribuie articolul:
Alte articole
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
Caricaturistul Ștefan Popa Popa's, detronat de olteanul Gogu Neagoe
- de Predescu Silviu
- 5 August 2019