„Dolju-n bucate” a împlinit, anul acesta, 10 ani, evenimentul fiind organizat, miercuri, de către reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, la Casa Universitarilor din Craiova.
Localnicii voluntari din Dăbuleni, Bârca, Pielești, Giurgița, Băilești, Izvoare, Bechet, Bratovoești, Galicea Mare, Moțăței, Mischii, Poiana Mare, Craiova și-au dat întâlnire la Casa Universitarilor, aducând din localitățile din care provin, bucate alese, pregătite după rețeta bunicilor sau chiar a străbunicilor.
Faptul că familiile păstrează cu sfințenie aceste rețete este un lucru valoros, spune Amelia Etegan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
„Dolju-n bucate este un proiect care împlinește 10 ani. Prima ediție a acestui proiect a avut loc holul central al Universității din Craiova și, nu de puține ori, am avut, în edițiile noastre o reprezentare serioasă a Universității din Craiova, prin studenții ei și prin cadrele didactice, implicate direct. Ceea ce vedem pe mese sunt produse realizate de ei. În spatele acestei gastronomii tradiționale stă, de fapt, familia. Sunt rețete de la străbunici. Este important că ei le păstrează, chiar și reinterpretate. Avem și foarte multe localități, astăzi, alături de noi. E foarte bine că avem astfel de tineri alături de noi și e important că cineva o să ducă ștafeta mai departe”, a menționat Etegan.
Așa cum ne-au obișnuit, și de această dată, mesele au fost bogate. Pâinea făcută în țăst, lipiile pregătite pe tuci, mălaiul, dulcețurile, ciorba de raci, ouăle roșii, produse cu brânză, platouri țărănești cu fel de fel de bunătăți, ceapă, usturoi verde, păstrăv ca la Ohrid, orezul făcut la tuci, gogoși fie frământate, fie făcute cu lingura, pui copt pe pâine, sarmale, mâncare de prune, saramură de pește, jumări, mămăligă, carne la garniță, păpuși de dragavei, cozonaci, fasole cu ciolan, ghiveci la cuptor în tuci, prăjitură-n foi, friptură de miel la cuptor, bureți scăzuți, salată de vinete, salată de fasole galbenă, prăjitură faguri, plăcinte cu mere, sărățele cu brânză, cornulețe cu gem, raci umpluți cu praz pe pat de orez, mâncare de praz, acestea sunt o parte dintre bunătățile aduse la „Dolju-n bucate”, anul acesta.
Nicoleta Leoveanu a participat pentru prima dată la acest eveniment. Au fost emoții și dor de copilărie. Tânăra a adus cozonac frumos împletit și excepționala turtă cu mălai.
„Când eram mică, cu emoție „furam” din rețetele mamei…fără măcar să gândesc atunci, vreo clipă, că acele mici ingrediente mă vor duce peste aproape 30 de ani într-o bucătărie unde voi pregăti cu multă bucurie preparate învățate de pe vremea aceea. Azi a fost o zi cu multe emoții. Am participat la acest eveniment cu dorința și curiozitatea de a descoperii și de a-mi amintii din bucătăria bunicilor. Au fost multe preparate excepționale, tradiționale, învăluite în mirosul de altădată. Pentru că nu ai cum să nu guști un preparat, iar gândul să nu îți zboare în copilărie. Preparatele pregătite de mine pentru acest eveniment au fost cozonacul oltenesc împletit și renumita turtă cu mălai”, povestește Nicoleta.
La eveniment au participat și artizanii care ne-au încântat de-a lungul timpului cu expoziții de artă tradițională: cusături cu „Lilia“ - Liliana Dobrițoiu, „Din dragoste pentru lemn pictat“ - Rodica și Viorel Dîlganu, „Covorul oltenesc“ - Anca Dumitrescu.
De asemenea, din program nu a lipsit nici muzica populară, de aceste momente fiind direct răspunzători: Luiza Turcu, Emilia Glăvan, Larisa Cârlugea, Roxana Resteanu, Alexandru Lilea și suitele de jocuri populare ale ansamblurilor folclorice „Hora Desnățuiului“ de la Bârca și „Bordeiașul“ din Bechet.
La eveniment au participat și studenți ai Universității din Craiova, elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova, precum și reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România - filiala Craiova, Asociației Partida Romilor „Pro - Europa“ - filiala Dolj, Asociației Vlahilor din Bulgaria.
De asemenea, a onorat cu bucate și echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, pe masa căreia s-au aflat preparate prin care au fost reprezentate județele Dolj (comuna Leu) și Mehedinți (comuna Corcova).
În cei 10 ani de proiect, importante momente „Dolju-n bucate“ s-au organizat în colaborare cu voluntari din localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Ciupercenii Noi, Leu, Afumați, Carpen, Bechet, Moțăței, Desa, Galicea Mare, Rast, Gogoșu, Poiana Mare, cu asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, cu Liceul de Industrie Alimentară, Forumul de Prietenie Româno - Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociația Macedonenilor din România - filiala Craiova, Liceul de Industrie Alimentară, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria - Satul Gomotarti, Vidin, Casa de Cultură Probuda - Florentin.
Distribuie articolul:
Alte articole
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022