Sponsor oficial al
S-a încheiat evaluarea națională, iar concluziile nefardate și neromanțate abil arată dezastrul. Numai șase elevi din Dolj știu limba română la perfecție. Astea sunt toate notele de 10 obținute de cei peste 4300 de elevi care au dat examenul. Cu toate acestea, doamna profesor, doctor și inspector general Aida Ionescu este extaziată de rezultate. Ea consideră că trendul este ascendent, iar acest trend este tot ce contează.
Nu contează că numai 69% dintre elevi au obținut o notă de promovare. Nu contează că examenul este de trecere din școala generală în liceu, iar cei 31% din elevii care au luat note sub 5 reprezintă o pată pe obrazul societății. Practic, inspectoarea este bucuroasă că aproape o treime din copii care abia și-au luat buletin nu pot să facă niște calcule elementare sau să se exprime într-un mod simplu și direct în limba română.
Extazul mistic al femeii ascunde faptul că numai două școli au reușit să îi instruiască pe toți elevii în așa fel încât toți să obțină măcar nota de trecere. Cifrele arată o realitate sumbră. Un singur elev a luat media 10. Practic, din toată această promoție, un singur elev a obținut notă maximă la ambele materii.
Cifrele sunt reci și reflectă realitatea unui sistem de educație bazat pe promovarea managerilor de școli după criterii politice. Rezultatele dezastruoase care o extaziază pe inspectoarea doctor și profesor sunt în realitate generate de trei decenii de subfinanțare a învățământului.
69-le devine un simbol al faptului că învățământul se duce în cap. Probabil că, dacă s-ar fi dat subiectele de admitere la un liceu mediocru de acum 20 de ani mai promovau examenul sub zece procente. Întrebarea care se naște atunci când analizezi dezastrul este legată de câți profesori din mediul rural ar promova acest examen.
Tendința generală este să sperăm că totul va fi bine și să păstrăm un optimism general care să ne permită să nu ne chinuim. În cazul educației, asta este cea mai proastă abordare. Cred că am uitat să vă spun că doamna plină de extaz mistic declanșat de neputință este posesoarea unui carnet de partid care o să o protejeze și o să o apere de orice eșec managerial în administrația publică.
Acel carnet și alte zeci de mii de carnete de partid par să fi înlocuit diplomele. Adevărul este că un copil care începe să vadă cum este viața nu are niciun motiv să lupte pentru note mari și diplome cu greutate din moment ce poate oricând să-și ia propriul carnet de partid care echivalează cu toți anii de studiu greu care altă dată erau cheia succesului.
Distribuie articolul:
Vine, vine Victor Ponta
3 Aprilie 2025Alte articole
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022