Sponsor oficial al
ANAF a descoperit, în ultimul an, 29 de cazuri de rambursări ilegale de TVA, în valoare totală de 225 de milioane de lei.
Firmele implicate au cerut banii de la stat fără a avea acest drept, folosind metode frauduloase. Toate cazurile au fost trimise mai departe către organele de urmărire penală.
Într-unul dintre cele mai mari cazuri, patru firme controlate de aceeași grupare au cerut ilegal peste 44 de milioane de lei reprezentând TVA. Acestea au folosit un lanț de firme „intermediare”, create special pentru a simula achiziții fictive de utilaje frigorifice. În realitate, tranzacțiile nu au existat niciodată.
Modul de operare identificat de ANAF presupune crearea unor documente false pentru a genera TVA deductibil, toate în cadrul unor rețele bine organizate, în care fiecare firmă avea un rol precis.
ANAF susține că digitalizarea instituției ajută tot mai mult la depistarea timpurie a comportamentului fiscal suspect. Noile sisteme informatice facilitează analiza rapidă a datelor și permit intervenții mai eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale.
„Relația dintre contribuabil și ANAF trebuie să se bazeze pe bună-credință. Firmele au obligația să declare corect taxele și să nu încerce să obțină rambursări ilegale. În astfel de cazuri, ANAF sesizează imediat procurorii, chiar și în cazurile de tentativă”, transmite instituția.
Distribuie articolul:
Alte articole
Papa Francisc a murit
- de editie.ro
- 21 Aprilie 2025
Primele rezultate CURS și Avangarde: Nicușor Dan conduce în turul decisiv
- de Octavia Hantea
- 18 Mai 2025
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Controale în Dolj: 15 muncitori nepalezi fără contracte de muncă, obligați să părăsească țara
- de Octavia Hantea
- 30 Aprilie 2025
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021