Starea de bine, în cazul unui pacient diagnosticat cu cancer, este la fel importantă ca tratamentul medical, iar o calitate a vieții menținută într-un procent de 90% duce la reușita terapeutică, o spune Ramona Schenker, psiholog în cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie Craiova.
Pentru ca emoțional să fie bine, bolnavul are nevoie să fie implicat în diverse activități, iar pentru acest lucru, un rol important îl joacă asociațiile pentru pacienți. Astfel, prin intermediul Asociației Med San, bolnavii care se tratează la Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova, dar nu numai, au cunoscut, în ultima vreme, o altfel de abordare a problemei lor de sănătate.
Despre cât de important este ca un bolnav de cancer să pună preț, el și aparținătorii săi, pe calitatea vieții, fără să fie limitat de bani, ne vorbește într-un interviu Ramona Schenker, psihologul care se ocupă și de programele derulate prin intermediul Asociației MED SAN.
Reporter: Este important ca pentru derularea unor activități pentru pacienți, mai ales pentru cei care sunt diagnosticați cu cancer, să găsești soluții astfel încât ei să nu fie împovărați, financiar vorbind. În ultima perioadă, organizațiile non-profit ajută în acest sens. O face și Asociația MED SAN. De unde ideea și care sunt obiectivele pe termen îndelungat ale acestei organizații?
Ramona Schenker, psiholog în cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie Craiova și coordonatorul programelor derulate prin intermediul Asociației MED SAN: Asociația a fost înființată în anul 2013, ca o organizație non-profit, cu scopul de a veni în sprijinul pacienților cu diferite probleme de sănătate. În primii ani, s-au organizat programe de informare și prevenție a cancerului de sân, programe care s-au adresat populației feminine din Craiova. Asociația a asigurat femeilor identificate cu potențial de a dezvolta această afecțiune, investigații gratuite de tipul ecografiei mamare, elastografiei și analize biochimice specifice. Pe de altă parte, a asigurat decontarea anumitor tratamente care nu erau incluse pe lista de gratuitate pentru anumite persoane cu probleme financiare. În primii ani, activitatea asociației a fost limitată, depinzând de fondurile disponibile strânse în urma campaniilor de donație. Acest lucru se întâmplă și în prezent, diferența fiind totuși vizibilă, în ceea ce privește deschiderea populației către acest tip de activitate.
Rep: Este un semn bun…
R.S.: În ultimii trei ani, datorită implicării echipei care administrează asociația, dar și extinderea obiectivelor de interes, activitatea Asociației MED SAN a crescut, canalizându-se în special pe susținerea și creșterea calității vieții la pacienții cu afecțiuni oncologice din cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, dar nu doar a lor. Aș putea spune că această asociație s-a dezvoltat împreună cu adresabilitatea crescută a pacienților către această unitate sanitară. Și când spun acest lucru, mă refer la faptul că interacționând cu un număr tot mai mare de pacienți, am identificat numeroase nevoi pe care le au în mod frecvent de la diagnostic și până la finalul traseului oncologic.
Rep.: Știm cu toții că înființarea unei asociații de pacienți aduce automat și responsabilități la nivel de organizare, la nivel administrativ. Cum se organizează echipa MED SAN?
R.S.: Din păcate, în România, sistemul social de susținere a calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice nu este unul foarte dezvoltat nici din punct de vedere al infrastructurii, și nici din punct de vedere al decontării. Pe de altă parte, ne confruntăm la nivel de societate cu un anumit stigmat în ceea ce privește acest diagnostic, fapt ce duce la retragerea socială a pacienților, la inactivitate, la pierderea utilității, a încrederii în propria persoană și la probleme familiale. În cadrul activităților pe care le susține această asociație, exact asta încercăm să schimbăm. Nu minimalizăm implicațiile diagnosticului oncologic, dar încercăm să restructurăm viziunea asupra stilului de viață pe parcursul acestei afecțiuni. Studiile din întreaga lume susțin această abordare: factorul psihic este la fel important ca și tratamentul medical, iar o calitate a vieții menținută într-un procent de 90% duce la reușita terapeutică.
Rep.: Îți mai amintești care a fost prima acțiune pentru pacienți, realizată prin intermediul asociației?
R.S.: Am început programele pentru creșterea calității vieții din cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie în anul 2014. La vremea respectivă desfășuram activități de consiliere psihologică și psihoterapie cu pacienții, dar și cu familiile acestora. Îmi aduc aminte că adresabilitatea nu era una foarte crescută. Pacienții erau reticenți, iar explicația era una simplă: „Noi avem nevoie de tratament”. Cu timpul, acest lucru s-a schimbat, iar acest fapt ne-a ajutat să identificăm numeroase nevoi conexe actului medical.
Rep.: Așadar, ați început cu pași mici...pentru Craiova, iar acum vă caută pacienți din mai multe zone. Cum ai reușit să legi și să dezvolți o relație atât de frumoasă cu pacienții?
R.S.: În anul 2019, am deschis primul program pilot ce a inclus grupurile de terapie și suport, dar și clasele de yoga medicală. Am început aceste activități cu un număr de cinci pacienți, o dată pe săptămână. Deși apariția pandemiei ne-a afectat pe toți, am rămas surprinsă să observ o creștere a adresabilității pacienților către aceste tipuri de activități. În prezent, s-a creat o comunitate impresionantă de pacienți care participă la numeroase activități de consiliere psihologică și psihoterapie individuală; grupuri de terapie și suport; consiliere nutrițională; terapie prin miscare: clase de yoga medicală pentru diverse afecțiuni; terapie prin respirație si relaxare musculară; terapie ocupațională: ateliere de pictură și ateliere de creație; seara filmului; terapii corporale: drenaj limfatic și masaj corporal; terapii pentru creșterea stimei de sine: microblading; proteze mamare; peruci și taberele anuale pentru pacienți.
„Obiectivul principal al acestei asociații este realizarea unui centru de recuperare pentru pacienți”
Rep.: În prezent, resursa financiară este p problemă în toate domeniile. Voi cum reușiți?
R.S.: Resursa financiară este o problemă, în prezent, pentru implementarea acestui proiect, dar cu ajutorul conștientizării societății locale, acest obiectiv poate deveni realitate. Există, la ora acutală, numeroase instrumente fiscale care ne permit nouă, ca și societate, să contribuim la realizarea acestor tipuri de proiecte. Știu că pentru multe persoane care vor citi aceste rânduri, poate să pară ceva neimportant, în realitate nu poți să realizezi implicațiile acestui diagnostic până nu ești pus în situație. De aceea, ca și motto al asociației am împrumutat cuvintele unei paciente: „Niciodată să nu zici niciodată”.
Rep.: Sunt convinsă că și voi, specialiștii, aveți satisfacții și poate ați identificat deja noi și noi nevoi ale acestor pacienți. Ce v-ați propus, pe termen îndelungat?
R.S.: Feedback-urile în urma activităților derulate pentru pacienți sunt impresionante, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Adresabilitatea crescută a pacienților din toate zonele țării, ne-a adus în situația în care, spațiul pe care îl utilizăm în prezent să fie insuficient pentru desfășurarea acestor activități. În afară de toate acestea, am identificat și mai multe nevoi care, pentru a putea fi puse în practică, necesită mai multe investiții suplimentare. Obiectivul principal al acestei asociații este realizarea unui centru de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni oncologice în cadrul căruia să beneficieze, gratuit, de soluții pentru calitatea vieții lor pe tot parcursul tratamentului.
Contul Asociației MED SAN este următorul: RO65BTRLRONCRT00S2606201
Distribuie articolul:
Alte articole
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020
Noi produse pentru copii, colecția Leuț FCU 2020!
- de Dan Bratu
- 26 Mai 2020