8 Septembrie – Ziua Naţională a Republicii Macedonia de Nord

Astăzi, 8 septembrie 2019, ora 12.00, la sediul Asociației Macedonenilor din România (AMR) – Filiala Craiova, se sărbătoreşte Ziua Națională a Republicii Macedonia de Nord, mai exact împlinirea a 28 de ani de când, prin referendum popular, macedonenii au optat pentru desprinderea ţării lor de fosta Republică Federativă Iugoslavia.

Macedonia de Nord

Republica Macedonia de Nord  este o țară în peninsula Balcanică, în Europa de Sud-Est, unul dintre statele succesoare ale fostei Federații Iugoslave, din care a făcut parte din anul 1944 până în toamna anului 1991.

Începutul procesului de desprindere l-a constituit adoptarea, în septembrie 1990, a unei noi constituţii, care prevedea, pe lângă numele de Republica Macedonia, şi principiul autodeterminării, al dreptului la secesiune faţă de Federaţia Iugoslavă, dar şi principiile de bază ale unor legi – cum ar fi cele electorale, sau cele ale partidelor politice.

La scurt timp după adoptarea noii constituţii, pe data de 25 ianuarie 1991, noul parlament macedonean a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Republicii Macedonia faţă de Federaţia Iugoslavă, a cărei finalitate s-a produs pe data de 8 septembrie 1991, cu realizarea unui referendum popular.

Ca urmare, data de 8 septembrie 1991, a devenit data la care Republica Macedonia a devenit un stat suveran şi data la care se sărbătoreşte Ziua Naţională a Republicii Macedonia.

Skopje 22

Numele actual al ţării – Macedonia de Nord, a fost adoptat anul trecut, după un acord semnat de oficialii de la Skopje cu premierul grec Alexis Tsipras, care a pus, astfel, capăt controverselor şi opoziţiei Greciei de a recunoaşte statul Macedonia, în condiţiile în care, în Grecia, există o provincie cu acelaşi nume.

În Macedonia sunt oficiale 2 limbi: Macedoneana şi Albaneza.

În prezent, în Macedonia sunt mai mulţi Români decât Macedoneni în România.

România este una dintre primele ţări care au recunoscut Macedonia, ca stat independent, Macedonia fiind reprezentată diplomatic prin Ambasada deschisă la Bucureşti.

Minoritatea etnică macedoneană din ţara noastră este reprezentată în Parlamentul României – prin Asociaţia Macedonenilor din România, de deputata Venera Mariana Popescu.