În perioada 5-9 august 2024, o echipă de inspecție din cadrul Ministerului Energiei a desfășurat o misiune la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. pentru a investiga alunecarea de teren produsă la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa pe 2 august 2024.
Incidentul a dus la răsturnarea și avarierea a două utilaje, declanșând o anchetă amănunțită privind cauzele și consecințele acestui eveniment asupra producției de energie electrică.
Potrivit concluziilor preliminare ale echipei de inspecție, alunecarea de teren a fost cauzată de o serie de factori naturali, inclusiv seceta prelungită, temperaturile caniculare, activitatea seismică și alterarea solului în timp. În plus, s-au menționat posibile fisuri nevizibile în profunzimea solului, care ar fi putut contribui la dislocarea blocurilor masive de rocă.
Echipa de inspecție a arătat că riscul alunecărilor de teren fusese semnalat încă de la începutul anului, iar măsuri specifice pentru diminuarea acestuia au fost implementate. Eficiența acestor măsuri urmează să fie analizată în detaliu.
În urma investigației, Ministerul Energiei a dispus constituirea unei comisii de cercetare administrativ-disciplinară pentru a examina documentele legate de riscurile identificate și pentru a verifica modul în care salariații Complexului Energetic Oltenia și-au îndeplinit atribuțiile în planificarea și execuția lucrărilor. Comisia va analiza și cauzele tehnice concrete ale alunecării de teren, inclusiv printr-o cercetare amănunțită la fața locului, după stabilizarea zonei.
De asemenea, comisia va identifica eventualii angajați vinovați și va propune sancțiuni, dacă se va constata o culpă profesională. În plus, se va evalua și cuantumul prejudiciilor cauzate, urmând să se facă propuneri pentru recuperarea acestora.
„Am finalizat raportul corpului de control privind concluziile preliminare ale incidentului de săptămâna trecută de la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa. Le mulțumesc profesioniștilor din Ministerul Energiei și Complexul Energetic Oltenia SA pentru promptitudine și deschidere. Ipotezele inițiale, care indicau factori naturali ca fiind cauza surpării, se confirmă la acest moment, pe baza informațiilor furnizate de angajații CEO, rămânând de evaluat doar o eventuală culpă profesională a persoanelor care, dacă ar fi cunoscut existența riscului, ar fi trebuit să mute preventiv utilajele și să ia măsuri de perimetrare și protecție. Am toată încrederea că, pe viitor, conducerea CEO va preveni astfel de incidente”, a declarat Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei
Distribuie articolul:
Alte articole
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
INTERVIU | Ramona Schenker, psiholog, despre cât de important este să sprijinim pacienții diagnosticați cu cancer
- de Hantea Octavia
- 14 Noiembrie 2022
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
Noi produse pentru copii, colecția Leuț FCU 2020!
- de Dan Bratu
- 26 Mai 2020
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
Campionatul European Under 18 de handbal masculin are loc la Craiova
- de Octavia Hantea
- 8 August 2022