Sponsor oficial al
Astăzi intră, la Senat, pentru dezbateri, proiectul lui Eugen Teodorovici, idolul femeilor din PSD şi ministru al Finanţelor în Guvernul Dăncilă (proiectul este depus, de Eugen Teodorovici, ca senator), prin care se propune închisoarea pentru cei care nu-şi plătesc datoriile către stat, rezultate din taxe, impozite etc.
Proiectul prevede închisoare între 1-6 ani pentru datornicii angajaţi şi între 2-7 ani pentru angajatorii care distrug probe contabile în scopul de a eluda plata contribuţiilor către stat.
De asemenea, sunt stabilite şi nişte praguri:
- Cei care au datorii de până în, sau 10.000 euro, scapă mai uşor, în sensul că îşi pot achita datoriile, până la finalizarea procesului;
- La o datorie de până în, sau chiar 100.000 euro, pedeapsa cu închisoarea poate creşte cu o treime;
- Iar la o datorie de până în, sau chiar 500.000 euro, pedeapsa poate creşte cu cincizeci la sută.
Opoziţia critică proiectul şi a anunţat că nu îl va vota, din mai multe motive, care nu au fost, încă, anunţate, în totalitate.
Eugen Teodorovici a preluat modelul din Occident, unde, în unele ţări, se poate ajunge la pedeapsa cu închisoarea pentru neplata datoriilor către stat, dar, în România, situaţia nu este aceeaşi ca acolo, din mai multe motive:
- În ţările din Vest nu există mari datornici de stat cărora chiar statul le şterge datoriile prin ordonanţe de urgenţă, pe motive de interese politice;
- În ţările din Vest nu există datornici privaţi, unii cu sume mari, care reuşeşc, prin subterfugii juridice, să nu le plătească până când sunt prescrise;
- În ţările din Vest nu există persoane fizice ultrabogate, ce fac bani negri din diverse activităţi, cu averi uriaşe pe care nu le pot justifica, din veniturile proprii şi care nu sunt deloc întrebaţi de Fisc de provenienţa lor etc.
Apoi, dacă acest proiect trece, să zicem, de Parlament şi ajunge să fie promulgat, ca lege, de către Preşedintele României, unde crede Eugen Teodorovici că îi va băga la închisoare pe toţi micii datornici, când puşcăriile sunt supraaglomerate, chiar şi după aplicarea recursului compensatoriu, care, oricum, va fi abrogat?!
Eu cred că acest proiect de lege nu va trece de Parlament, pentru că implementarea acestei legi este prematură, în România, până când statul nu se va comporta la fel cu toţi cetăţenii săi, şi nu... pentru unii, mumă şi pentru alţii, ciumă!
Distribuie articolul:
Alte articole
Caricaturistul Ștefan Popa Popa's, detronat de olteanul Gogu Neagoe
- de Predescu Silviu
- 5 August 2019
Despre noi
- de editie.ro
- 1 Ianuarie 1970