Sponsor oficial al
Nu mai știu cine a zis, la începutul războiului de vizavi, că "Europei și Americii le va fi greu să învingă Rusia. Știți de ce? Pentru că nu poți să bați o țară care are nouă fuse orare". Atunci mi s-a părut o declarație căutat-șocantă. Și am uitat-o. Dar dacă o luăm în stil strict contabil, vedem că America are cinci fuse orare. Și Europa continentală (deci fără colonii), din care excludem Rusia, are doar trei. Ora României, ora Franței și ora Angliei.
Mi-am adus aminte de povestea asta fiindcă mai am una. Știam toate nenorocirile făcute de ruși în Siberia. Dar un ziarist de televiziune mi-a istorisit o întâmplare de la mondialele de fotbal din Rusia. Trebuia să plece din Moscova într-un oraș aflat la 400 de kilometri. "Nu era autostradă. Dar șoseaua bună, lată, fără probleme. PE DISTANȚA DE 400 DE KILOMETRI N-AM VAZUT NICIO CASĂ ȘI NICIUN SAT. Și niciun om, exceptându-i pe cei din benzinăriile poziționate din 50 în 50 de kilometri. Din sens invers au venit maximum zece mașini. "Vă dați seama? E ca și cum ai merge de la Cluj la București singur pe șosea.
Dar se poate și mai mult. În cartea "Disciplina dezordinii", Titus Popovici povestește că în 1970, când Ceaușescu a vizitat China iar chinezii erau certați și cu rușii, și cu americanii, "Mao l-a umilit (pe Ceaușescu, n.m.) prin atitudinea lui de Buda viu, care din înălțimea secolelor se uita la foiala furnicilor barbare. La primire, Mao, stând într-un fotoliu de nuiele, cu o scuipătoare la picioare, i-a recitat lui Ceaușescu o poezie". Asta-i poezia: "Dacă imperialiștii americani și lacheii lor sovietici/ vor ataca China/ noi vom saluta acest lucru!/ Dacă imperialiștii americani și lacheii lor sovietici/ vor ocupa orașele noastre cunoscute și necunoscute/ noi vom saluta acest lucru!/ Dacă imperialiștii americani și lacheii lor sovietici/ își vor da mana pe Yangtze/ noi vom saluta acest lucru/ PENTRU CĂ ÎN JUR VOM FI NOI."
Iar politicienii și ziariștii Români vorbesc despre politica externă. Mi-a plăcut aia cu "orașele cunoscute și necunoscute". Sunt convins că în orașele necunoscute au crescut zgârie-nori. La noi, după ce că Hotelul Intercontinental din București e un pui de zgârie-nori, i-am schimbat și numele.
Distribuie articolul:
Alte articole
Tendințe de modă ce au în spate rasismul neintenționat
- de Ionescu Roxana
- 13 Octombrie 2020
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
ODISEEA FRF (II)
- de Andrei Craioveanu
- 30 Iulie 2024
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024