Sponsor oficial al
Casa Schina, din Craiova, supranumită Micul Louvre, este un monument arhitectural istoric situat în apropierea zonei centrale a orașului.
Clădirea este situată pe Calea Unirii, la nr. 70, lângă Casa Feraru și vizavi de casa Col. Alex Teodoru. Construită la sfârșitul secolului XIX în stil renascentist, casa a aparținut doctorului Constantin Schina, despre care se spune că a fost medicul șef al Craiovei pentru o perioadă de timp.
Casa Schina a fost vândută după 1943 de către urmașii medicului unui avocat din Craiova pe nume Popescu. Între 1979 și 1996, în clădire a funcționat Muzeul de Istorie a Medicinii și Farmaciei „Victor Gomoiu”, fondat de prof. Univ. Dr. Mihail Șcheau, pe baza „Colecției de Istorie a Farmaciei” organizată în 1963 de farmaciștii Gheorghe Cismărescu (1900-1964) și Nicolae Zahacinschi (1919-1988). Miezul muzeului, donat de Dr. Viorica Gomoiu, în 1972, a constat în piese de muzeu culese, în timpul vieții, sale de marele medic și istoric al medicinei Victor Gomoiu. Printre colecțiile muzeului s-au numărat două lucrări ale lui Constantin Brâncuși, una dintre acestea fiind „Écorché”.
După 1996, urmașii avocatului Popescu au revendicat dreptul de proprietate asupra clădirii în care funcționa muzeul. În 1997, au câștigat clădirea în instanță, colecțiile muzeului fiind evacuate. Conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și a Fundației „Victor Gomoiu” au decis transferul colecțiilor la Universitatea din Târgu Jiu, în vederea înființării unei facultăți de medicină. Piesele sunt acum amplasate în clădirea Facultății de Asistență Medicală, Tehnică Dentară, Artă și Cultură Fizică din Târgu Jiu.
Mai târziu, în fosta Casă Schina a funcționat un institut de cercetare.
În prezent, Casa Schina este proprietate privată.
În interiorul Casei Schina, în afară se utilităţile normale ale unei case de familie, se află o capelă ortotoxă (trădată, în afară, de o turlă, similară celor ortodoxe) şi o sală de cinematografie, în care se proiectau filme. Motivul acestor dependinţe atipice pentru o locuinţă: se zice că proprietarul, (boierul-burghezul) Schina era atât de gelos pe soţie şi fiică încât, pentru a nu ieşi din casă (deşi Biserica Mântuleasa era (şi este) doar peste stradă de Casa Schina), le-a făcut, în casă, şi capelă orotodoxă şi sală de cinematograf(!)...
Casa Schina rămâne o construcţie de patrimoniu a Craiovei, pentru că face parte din istoria şi devenirea acestui oraş.
Distribuie articolul:
Alte articole
Despre noi
- de editie.ro
- 1 Ianuarie 1970
Caricaturistul Ștefan Popa Popa's, detronat de olteanul Gogu Neagoe
- de Predescu Silviu
- 5 August 2019