Sponsor oficial al
Pentru a ”întârzia” prăbușirea uneia dintre cele mai marcante clădiri ale stațiunii Băile Herculane, studenții voluntari timișoreni din cadrul Asociaţiei Locus, s-au unit în proiectul ”Herculane Project” și au propus strângerea sumei de 100.000 de euro în vederea punerii la adăpost a clădirii ”Băile Imperiale Neptun” de tăvălugul vremii și al nepăsării.
Conform declarațiilor coordonatorului acestui proiect și respectiv președinte al Asociației Locus, doamna Oana Chirilă, suma de 100.000 de euro pe care studenţii din Timişoara doresc să o adune este necesară pentru aducerea clădirii de patrimoniu într-un stadiu de conservare. Asta datorită faptului că, în timp ce terenul aparține unor persoane private, clădirea aparține Primăriei stațiunii Băile Herculane.
Conform declarațiilor Oanei Chirilă, studenții timișoreni s-au implicat în acest proiect de strângere de fonduri în vederea salvării de la prăbușire a acestei clădiri emblematice, după ce, în această iarnă, o parte a acoperișului a fost pus la pământ de intemperiile vremii.
”Este nevoie de o intervenție de urgență”
Coordonatorul proiectului, Oana Chirilă, a ținut să ne declare pe parcursul zilei de joi, 2 mai, a.c., că, ”până la ora actuală, deși este nevoie de peste 100.000 de euro pentru salvarea de la prăbușire a acestei clădiri, au fost strânși în jur de 18.000 de euro, dar având în vedere că un antreprenor român a promis că va dubla suma strânsă până la data de 1 Mai a.c., putem spune că avem deja 36.000 de euro în cont. Este interesant și totodată destul de important faptul că alături de noi se numără persoane de pe tot cuprinsul țării, de la Arad, Timișoara, Sibiu, București etc.. Așteptăm ca pe parcursul zilelor viitoare suma să crească îndeajuns pentru a începe procesul de conservare a acestei clădiri emblematice pentru stațiunea Băile Herculane.
De altfel, intervenţia de urgenţă asupra clădirii înseamnă îndepărtarea pericolului public pe care îl prezintă în acest moment şi prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de clădire afectate. Intervenţia de urgenţă se va face în etape, pe măsură ce vom reuşi să strângem banii necesari. Intervenţia va fi făcută în baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastră împreună cu o serie de specialişti, iar toate lucrările propuse sunt reversibile.
Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, iar terenul este deţinut de doi privaţi. Proprietarii terenului nu şi-au dat acordul pentru ca intervenţia să poată fi posibilă, dar având în vedere ultimele prăbuşiri şi degradări structurale, clădirea este un pericol foarte mare pentru trecători. Astfel, administraţia locală a decis să emită autorizaţia de construire în regim de urgenţă în baza proiectului tehnic avizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin şi predat de către echipa noastră în 26 aprilie 2018 către administraţie. În baza eliberării acestei AC, suntem obligaţi să luăm toate măsurile de protejare şi conservare a monumentului de cea mai înaltă clasă - A, interes naţional.
Această intervenţie este singurul pas care poate fi implementat până la rezolvarea tuturor problemelor juridice şi de proprietate, şi reprezintă stoparea prăbuşirilor preconizate în următoarea perioadă şi pierderea unor elemente originale şi de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din România, prin lucrări reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanentă asupra Băilor, ci se va proteja şi conserva până la momentul oportun unei restaurări corecte şi fezabile”.
Clădirea Băile Neptun a fost construită între anii 1883 şi 1886 de către Alpar Ignat, la comanda împăratului austriac Franz Josef, şi a servit ca o baie termală şi sulfuroasă, cu o gamă largă de tratamente oferite. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de arhitecturi denumit Ansamblul Casino, format din Băile Neptun, Cazinoul şi două hoteluri, Traian şi Decebal. Aici veneau la băi împăraţii şi împărătesele Austro-Ungariei, personalităţi precum Francisc Iosif I şi Împărăteasa Elisabeta a Austriei.
Distribuie articolul:
Alte articole
Despre noi
- de editie.ro
- 1 Ianuarie 1970
Georgiana Avram, campioană Under 22: „Boxul e o moștenire de familie!”
- de Maria Petolescu Ana
- 16 Aprilie 2019
Victorie fără emoţii în fața Buzăului
- de
- 8 Aprilie 2019
SCM Craiova luptă pentru un loc de CUPE EUROPENE
- de
- 4 Aprilie 2019