Sponsor oficial al
Polițiștii locali sunt „copii” polițiștilor comunitari apăruți la intrarea în NATO din necesitatea de a curăța poliția națională de subofițerii fără liceu. Practic polițiștii locali sunt nepoții tablagiilor care nu luaseră examenul de bacalaureat și au fost eliminați din structurile de pază și ordine publică. Spre deosebire de colegii de la NYPD sau LAPD, polițiștii locali din România nu se ceartă cu DIICOT-ul pentru competență în vreun dosar și nu sar la bătaie cu ofițerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate care le-a furat vreun caz.
Polițiștii locali o ard „eco” pe la colț de stradă, dau amenzi pentru parcare sau se agită spasmodic în vreo intersecție după ce au primit unele competențe pentru a decongestiona circulația. Sunt niște specii de polițiști nemiloși cu bătrânele care vând pătrunjel sau cu florăresele care varsă apa direct pe asfalt.
Deși par mulți, în Craiova sunt 269 de angajați la Poliția Locală. Ceea ce este îngrijorător este faptul că ei costă o mulțime de bani. În acest început de an în care Marcel Ciolacu spune că trebuie să fie austeritate, orașele din România alocă bugete în funcție de posibilități. La Craiova, numai pentru salariile celor 269 de angajați de la Poliția Locală suma este de 34 de milioane de lei.
Asta înseamnă că în medie, pentru fiecare „comunitar” plătim în fiecare lună 2149 euro. Practic acesta este costul primăriei pentru a pune pe stradă un polițist local. În medie, un cetățean care îmbracă uniforma Poliției Locale din Craiova încasează peste 6100 de lei, restul de bani fiind reprezentați de taxele și impozitele pentru salarii.
La acești bani se acordă și o normă de hrană pentru că polițiștii locali sunt cumva mai speciali decât restul oamenilor, iar pericolele înfruntate printre tarabe și boscheți sunt mari și sporesc apetitul. În aceste condiții, se naște întrebarea dacă cele aproape 7 milioane de euro care sunt acum plătite pentru o structură care are vagi competențe nu ar putea să fie mai bine utilizate pentru alte destinații într-un oraș cum este Craiova.
Situația nu este diferită la Craiova față de alte orașe mari. La Timișoara progresistă, orașul plătește 47 de milioane de lei pentru 338 comunitari (2360 de euro/polițist). Orașul Iași plătește 42 de milioane de lei pentru același serviciu, iar Galațiul aruncă 32 de milioane de lei pentru Poliția Locală. Dacă luăm numai cheltuielile din reședințele de județ, în toată România se virează aproape 300 de milioane de euro numai pentru salariile polițiștilor locali. Cum fiecare oraș are un asemenea serviciu mai mic sau mai mare, în funcție de orgoliul primarului, putem să estimăm grosier că toată România aruncă peste o jumătate de miliard de euro pentru salariile unor polițiști despre care nimeni nu știe exact ce ar trebui să facă.
Treaba este că România ar face în fiecare an câte 50 de kilometrii de autostradă sau ar putea să construiască în fiecare an câte un spital regional dacă Poliția Națională ar prelua sarcinile simple ale comunitarilor din toată țara.
Distribuie articolul:
Vine, vine Victor Ponta
3 Aprilie 2025Alte articole
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
Craiova va găzdui, în premieră, un meci de Cupa Davis
- de Octavia Hantea
- 28 August 2024
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020
Crosul Severinului, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție
- de Octavia Hantea
- 14 Mai 2024
Efectele încălzirii globale: Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi organizate vara
- de Florin Bâcu
- 15 Iunie 2024
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021