Sponsor oficial al
Faptul că Argeșul a avut 12 jucători pe teren înseamnă că a folosit un fotbalist care n-avea drept de joc. Nu MAI avea acel drept, ceea ce e absolut același lucru.
După tot circul de marți seara, e acum vremea lucidității și a măsurilor conforme cu regulamentul. În funcție de acesta trebuie judecat, în Comisiile federale există juriști, oameni care știu să citească o lege și s-o interpreteze.
Litera legii
Se spune în ROAF așa:
10.1 ”Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancționează cu pierderea jocului prin forfait.
Și apoi, la 10.1 cu 1:
Un jucător care a fost înlocuit nu mai poate participa la joc (…)
Așadar, Argeșul a folosit pentru acele zeci de secunde un fotbalist care nu mai avea drept de joc, pentru că fusese înlocuit. Deci Mensah, numărul 17, a jucat fără să aibă acest drept.
E ca și cum ai folosi un jucător suspendat. Sau dacă n-ai folosi atâția ”underi” câți cere regulamentul. În acele situații pierzi cu 3-0. Și acum e absolut la fel.
Culpa arbitrilor
Al patrulea oficial, cel care a primit de la delegatul Argeșului acele foițe cu schimbările, trebuia, înainte de reluarea jocului, să numere jucătorii echipați în alb. Acum, cu câte 5 înlocuiri de echipă, se pot produce confuzii. Rezerva trebuia să avertizeze centralul că Mensah, deși ”scris” pe acele foi, n-a ieșit. Asta până la reluarea jocului. Dacă totuși centralul a dat drumul la meci, imediat ce constata, rezerva trebuia să-i ceară să-l oprească. Pe loc. Fără nicio clipă de întârziere. Ceea ce nu s-a întâmplat, a fost nevoie ca banca olteană să intre în teren. În acel moment arbitrul de centru a oprit jocul (după aceea l-a reluat cu minge de arbitru) și l-a eliminat pe Costea. Corect, așa se întâmplă când ai o calitate oficială și dai buzna pe teren. Dar de ce pătrunsese Florin pe suprafața de joc? Ca să semnaleze o eroare flagrantă, imensă, de neiertat, a brigăzii de arbitri, o situație care în acel moment punea în pericol buna desfășurare a meciului. Prin urmare, Comisiile ar trebui să retragă acel cartonaș roșu al lui Costea. Situația nu e deloc echivalentă cu aceea când după o mare eroare a arbitrului, un jucător comite un act nesportiv grav, precum o lovire intenționată. Costea n-a lovit pe nimeni. A intrat un metru în teren. Aduceți-vă aminte că la ultima finală de Campionat Mondial, din Qatar, unul dintre golurile Argentinei, în prelungiri, s-a marcat cu vreo patru-cinci inși de pe bancă în teren, oamenii protestau sau se bucurau, nu mai contează.
Ce s-ar fi întâmplat dacă…
Să zicem că Florin Costea nu intra pe suprafața de joc. Dacă nu intra, atunci jocul n-ar fi fost oprit. Se putea merge așa minute bune, până la prima întrerupere. Oricum, în zecile de secunde jucate cu om în plus de partea Argeșului, s-au întâmplat două lucruri notabile:
1.Craiova a executat o lovitură liberă, la care Argeșul s-a apărat cu 11 jucători de câmp, reușind să intre în posesie. Deci a profitat de neregulamentara superioritate numerică.
2. Argeșul, tot în 12 jucători, a plecat pe contraatac, și-a creat o bună ocazie, Pârvu a ajuns în poziție excelentă, față în față cu Sandu și doar șutul slab al piteșteanului i-a permis portarului Craiovei să apere, într-o situație în care un jucător mai experimentat nu prea avea cum să rateze.
Ce s-ar fi întâmplat atunci? Probabil că s-ar fi anulat acel gol, ca fiind marcat în condiții neregulamentare, cu 12 contra 11 jucători pe teren. Păi dacă erau neregulamentare în cazul golului, nu sunt neregulamentare și în cazul ratării ocaziei???!!!
Cum ar putea argumenta judecătorii?
Așa cum Craiovei I s-au tot pus bețe în roate în ultima vreme, ba prin arbitraje potrivnice, ba prin tot felul de alte decizii aberante, i s-ar mai putea închide gura și de această data? Destul de greu! Ce le spui oltenilor dacă le respingi contestația? Că jucătorul care nu mai avea drept de joc, de fapt avea? Sau că nu s-a întâmplat nimic grav, pentru că Pârvu de la Pitești a ratat? Și că lucrul cel mai flagrant nesportiv e acela că a intrat Costea un metru în teren? Pentru că pe arbitri sigur îi spală CCA-ul, îi albește ca la Nufărul și-i deleagă în continuare. Ce să le faci, s-au zăpăcit de atâtea schimbări, sunt și ei oameni…
Abureala cu olandezii
În ultimele 24 de ore tot felul de ideologi online (de regulă plasați în tabăra ”cealaltă”) îi tot dau înainte cu recentul exemplu din Olanda. Într-adevăr, în meciul Heerenveen-Fortuna una dintre echipe a avut pentru câteva secunde 12 jucători, pentru că o schimbare nu s-a făcut corect. Dar atunci arbitrii au fost cei care și-au dat seama de neregularitate, iar în răstimpul foarte scurt jucat s-a ”întâmplat” doar acordarea unei aruncări de la margine. Nicio legătură cu faptele de la Craiova, care trebuie judecate corect, cu regulamentul în mână!
Distribuie articolul:
Craiova atacată de la Sibiu
27 Februarie 2025Alte articole
CRAIOVIȚA PARADISE - CRAIOVA, dezvoltare urbanistică fără precedent
- de Advertorial
- 3 Decembrie 2019
Sfârșit proiect "Extinderea activității companiei BLACKWATER MEDIA SRL"
- de editie.ro
- 19 Decembrie 2019
GALERIE FOTO. FCU-Chindia, play-out Superliga, etapa 6, 28 aprilie 2023
- de Cătălin Ciupureanu
- 22 Septembrie 2024
Craiova va găzdui, în premieră, un meci de Cupa Davis
- de Octavia Hantea
- 28 August 2024
Bălan, selectat în echipa etapei
- de editie.ro
- 26 Octombrie 2021
Grecul Michalis Kakiouzis va antrena echipa masculină de baschet din Bănie
- de Octavia Hantea
- 10 Iunie 2021
#SărbătorileAuGust. Bulgărași de zăpadă
- de Ionescu Roxana
- 11 Decembrie 2020