Cât a durat cel mai lung meci de fotbal - record consemnat în anul 1946

În fotbalul profesionist, timpul standard de joc într-un meci este de 90 de minute, la care se adaugă prelungiri în funcție de evenimentele de pe parcurs - în cele mai multe cazuri, doar alte câteva minute pentru fiecare dintre cele două reprize.

FS minge

În cazul unui turneu eliminatoriu, dacă scorul este egal, se poate ajunge la prelungiri speciale: alte 2 reprize de câte 15 minute fiecare, urmate eventual de lovituri de departajare.

În scenariile în care meciurile se prelungesc în acest fel, oboseala și crampele musculare sunt comune chiar și la jucători de elită. Să joci fotbal competitiv la nivel înalt poate fi extrem de solicitant, fiecare minut în plus duce corpul uman spre noi etape de efort major, iar riscul de accidentări periculoase crește enorm.

În prima jumătate a secolului trecut, înainte ca regulile privind prelungirile să fie realizate așa cum le știm astăzi, se întâmpla destul de des ca meciurile să fie prelungite mai mult sau să fie rejucate, dacă nicio formație nu reușea să se impună pe tabelă.

Un meci cu o durată incredibilă

Cel mai lung meci de fotbal din istoria înregistrată a fotbalului profesionist a fost confruntarea dintre cluburile engleze Stockport County și Doncaster Rovers. Evenimentul s-a consemnat pe arena Edgeley Park, pe data de 30 martie 1946. Durata meciului a fost absolut remarcabilă: 3 ore și 23 de minute. Acest recordul mondial încă nu a fost depășit și cel mai probabil nu va mai fi depășit vreodată, după cum arată regulile actuale ale fotbalului.

Primul meci dintre Stockport County și Doncaster Rovers, din turul 2 al Cupei de Nord, rezervată formațiilor din Liga a 3-a engleză, s-a terminat cu scor egal, 2-2. Noua partidă a ajuns la același punct: 2-2 după cele 90 de minute regulamentare. Au urmat cele 30 de minute de prelungiri, fără a se mai marca vreun gol. Pentru că practica loviturilor de departajare nu exista, se aplica o variantă de "gol de aur". Practic, se juca până când una dintre cele două formații înscria.

În minutul 173, Les Cocker a marcat pentru Stockport, însă golul a fost anulat de arbitru. S-a continuat să se joace până când ... s-a înserat. Fiind prea întuneric pentru fotbal (nu exista instalație de nocturnă), meciul a trebuit să fie oprit, chiar dacă scorul era încă egal. Ulterior, Doncaster a câștigat dreptul de a găzdui a doua reluare și s-a impus cu 4-0. Însă prima reluare este cea care a rămas în istoria fotbalului profesionist datorită timpului incredibil de joc, de 3 ore și 23 de minute.

Un alt meci, aproape de record

Meciuri de foarte lungă durată s-au mai consemnat în acea perioadă în fotbalul britanic. Spre exemplu, o partidă dintre Cardiff City și Bristol City a durat 3 ore și 20 de minute. De obicei, dacă se ajungea la prelungiri după cele 2 reprize de prelungiri, golul nu întârzia foarte mult să apară tocmai pentru că fotbaliștii din apărare erau extrem de obosiți, iar probabilitatea de a face greșeli era pe măsură.

Regulile s-au schimbat, meciurile au devenit mai scurte

Departajarea la lovituri de la 11 metri a fost introdusă în fotbal în a doua jumătate a secolului trecut, devenind un standard încă din anii `70. Era mult mai practic să fie așa, în loc de prelungiri foarte lungi sau de meciuri rejucate.

În prezent, în competițiile în care un meci terminat la egalitate după primele 90 de minute se continuă cu 2 reprize de 15 minute și lovituri de la 11 metri dacă e cazul, amatorii de pariuri sportive pot miza pe calificare la finalul meciului sau după loviturile de pedeapsă. Desigur, din aplicațiile de pariuri pe smartphone, controlul opțiunilor este și mai simplu, în timp real.

Regulile în fotbal se schimbă destul de rar, însă mereu este vorba despre o adaptare la context, pentru îmbunătățirea condițiilor de joc. Acum, fotbaliștii profesioniști evoluează în tot mai multe competiții, programul de joc este încărcat. De asemenea, se pune preț tot mai mare pe sănătatea jucătorilor și desigur pe principiile de fair-play.

Sursa foto - canva.com