Viitorul posibil al smartphone-urilor: baterie nucleară, autonomie de 50 de ani

Devenite gadgeturile cele mai populare la nivel global, dispozitivele preferate pentru acces la internet oriunde și oricând, smartphone-urile au depășit de mult timp standardul de telefon mobil, încorporând numeroase funcții utile.

FS baterie smartphone

Evoluția acestor terminale pare să fie continuă, căci an de an sunt lansate colecții noi, modele care vin de fiecare dată cu ceva în plus. Upgrade-ul este așadar așteptat de utilizatori cu fiecare nouă lansare, iar producătorii caută să dezvolte tehnologii dincolo de limitele stabilite anterior.

Cum vor fi însă smartphone-urile viitorului, ce particularități speciale ne vor oferi? Unele scenarii SF ar putea deveni realitate mai repede decât ne așteptăm, ținând cont că deja se folosește la scară largă încărcarea wireless prin suporturi magnetice, o posibilitate greu de imaginat cu doar un deceniu în urmă.

Tot mai puternice, aceste gadgeturi sunt capabile să acceseze conținut foarte complex pe internet, dar au nevoie de energie pentru a putea funcționa. Iată o provocare de actualitate astfel pentru dezvoltatori: generarea de performanțe semnificativ mai mari pentru bateriile smartphone-urilor. În raport cu evoluția dispozitivelor în sine, se poate spune că bateriile au rămas în urmă din punct de vedere al tehnologiei...

În acest context, o companie chineză - Betavolt Technology - lucrează la o baterie nucleară care ar putea oferi o autonomie de 50 de ani pentru telefoanele mobile inteligente. Așadar, smartphone-ul cu baterie nucleară și autonomie de jumătate de secol este mai aproape de realitate decât am fi tentați să credem! Cu o asemenea baterie, utilizatorii ar uita practic de necesitatea de a încărca dispozitivul.

Pentru o astfel de reușită, compania a folosit 63 de izotopi nucleari într-un modul mai mic decât o monedă (dimensiuni 15 x 15 x 5 mm), care poate produce 100 de microwați de electricitate. Bateria specială poate furniza o tensiune de 3V. Se dorește producerea de baterii și pentru alte dispozitive în afara smartphone-urilor. Practic, se pare că ar fi posibilă unirea în serie a mai multe astfel de produse, rezultând mai multă energie.

Cum ar putea să fie sigură o astfel de tehnologie

Tehnologia dezintegrării radioactive pentru generarea de electricitate nu este o noutate, fiind utilizată și pentru stimulatoarele cardiace sau în navele spațiale. Partea controversată vizează folosirea unor elemente radioactive, precum plutoniul.

Compania chineză va folosi pentru noua baterie un strat semiconductor din diamant și un izotop de nichel în descompunere, astfel încât să nu există scurgeri de radiații. Specialiștii spun că o astfel de abordare ar fi sigură, fără pericol de explozie și cu posibilitatea de funcționare a bateriei chiar la temperaturi extreme, de la minus 60 de grade Celsius, până la 120 de grade Celsius.

Ținta pentru producția noilor baterii este anul 2025, deci foarte aproape. De altfel, prototipul bateriei a trecut deja la stadiul de pilot și ar putea ajunge destul de curând la producția de masă.

Consumul de divertisment - în top preferințe pe smartphone

Dacă PC-urile sunt asociate cu activități mai puțin mobile, smartphone-urile sunt alături de utilizatori oriunde s-ar afla aceștia. În era digitală, divertismentul mobil pe internet este un mare consumator al en energiei din bateria unui smartphone - se folosesc aplicații dedicate de exemplu pentru streaming online de filme și seriale sau pentru social media.

Jocurile pe telefon au ajuns la un nivel ridicat de complexitate, existând titluri precum Garena Free Fire care permit jocul într-un mod apropiat de cel posibil pe console sau PC-uri de gaming. De asemenea, cele mai noi jocuri de cazino sunt acum disponibile de pe smartphone sau tabletă, direct în browser sau în aplicații speciale de iOS și Android.

Istoricul de utilizare a bateriilor nucleare

În cursa pentru cucerirea spațiului cosmic din a doua jumătate a secolului trecut, bateriile atomice au fost folosite în călătorii, pentru a asigura energia pentru diverse funcții la bordul navelor. Ulterior, au fost realizate stimulatoare cardiace alimentate de baterii de acest fel. De asemenea, energia atomică a fost folosită și pentru stațiile radio de mare distanță.

Conform producătorilor de baterii nucleare, la încheierea ciclului de viață, materialul nuclear se va degrada complet, eliminând orice problemă legată de deșeurile nucleare. Rămâne de văzut dacă această idee se va concretiza și va deveni un nou standard în lumea telefoniei mobile în perioada următoare.

Sursa foto: canva.com