Cum arăta clădirea hotelului New York acum 80 de ani

Imagini document realizate de un fotograf neamț venit să îl pozeze pe mareșalul Antonescu în octombrie 1943

 

În urmă cu exact 80 de ani, în perioada 24-30 octombrie 1943, avea loc la Craiova "Săptămâna Olteniei", o serie de mai multe manifestări care erau dedicate regiunii noastre.

Ca și acum, de la acest gen de evenimente nu puteau lipsi politicienii vremii, așa că au fost prezenți, printre alții, mareșalul Ion Antonescu, premierul Mihai Antonescu (doar o coincidență de nume, cei doi nefiind înrudiți), precum și oficialitățile locale. De această ocazie a profitat fotoreporterul german Willy Pragher, care a capturat în acele zile o serie de imagini inedite.

Antonescu craiova 1943 02

În două dintre acestea se poate observa clădirea fostului hotel New York, un detaliu interesant apărând într-una dintre poze: la parter se afla o farmacie, proprietarul acesteia numindu-se Munteanu. Unde astăzi sunt blocurile ridicate după cutremurul din 1977, atunci erau case în același registru arhitectural care se poate regăsi păstrat azi, într-o oarecare măsură, pe strada Unirii, secțiunea dintre Kogălniceanu/Sf. Dumitru și Simion Bărnuțiu.

O galerie foto se poate găsi pe siteul Landesarchiv Baden-Württemberg