Castrul Roman – atracția acestui final de săptămână

Începând de mâine, 2 iulie a.c., până în data de 4 iulie a.c., Castrul Roman din Drobeta Turnu Severin  va deveni locul de „pelerinaj” al tuturor mehedințenilor și nu numai, care sunt iubitori de artă, istorie și cultură.

festival drubeta

În această perioadă se va desfășura cea de a III-a Ediție a Festivalului Daco-Roman „Drubeta” în zona Muzeului Regiunii Porților de Fier, mai precis Castrul Roman. Pe parcursul zilelor de festival, participanților li se va oferi ocazia de a interacționa cu obiceiurile și stilul de viață din Antichitate, în cadrul atelierelor susținute de membrii asociațiilor de reconstituire istorică participante. La primul festival de reconstituire istorică antică de după pandemie vor fi prezenți peste 150 de actori și voluntari ce vor îmbrăca hainele de luptă ale războinicilor daci, temerarilor sarmați și ai gladiatorilor.

Este vorba de tineri din asociațiile „Terra Dacica Aeterna”, „Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba-Iulia”, „Omins Barbaria”, „Historia Renascita”, cât și 25 de tineri recruți de la Dobrosloveni.  „Terra Dacica Aeterna” va prezenta publicului legionarii romani din „Legio V Macedonica”, auxiliarii romani din trupa „Numerus Singulariorum Britannicorum”, temuții războinici daci, temerarii sarmați și gladiatorii școlii „Ludus Ursus Nigrus”. În cadrul atelierelor antice de ceramică, gastronomie, textile și vestimentație, pielărie, prelucrarea metalului, lemnului și a osului, muzică, jocuri romane, monetărie, tras cu arcul și tehnică militară, vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască și să experimenteze viața şi meșteșugurile din acele timpuri.

Organizatorii Festivalului Daco-Roman „Drubeta” îşi propun să expună în fața locuitorilor şi a turiștilor aflați în orașul de pe malul Dunării, istoria antică a Drobetei. „Această manifestare cultural-artistică are ca obiectiv promovarea patrimoniului antic al orașului Drobeta-Turnu Severin. Mai spunem că intrarea este gratuită și ortice cetățean poate participa la absolut toate activitățile desfășurate în cadrul acestui festival”, a declarat Crina Bebec, reprezentantul Palatului Culturii „Theodor Costescu”, unul dintre organizatorii acestui eveniment.