„Sună-mă cu taxă inversă”, versuri de Gela Enea

A apărut volumul de versuri intitulat „Sună-mă cu taxă inversă” al poetei craiovene Gela Enea, Editura Ecou Transilvan, 2021.

genea

Referinţele critice sunt semnate de scriitorii Varujan Vosganian şi Adrian Alui Gheorghe.

Sună-mă cu taxă inversă este un volum al existenţei, o Evanghelie la persoana întâi, cum scriu, adesea, poeţii.

Spre deosebire de cele mai recente volume ale Gelei Enea, centrate mai ales pe condiţia şi simbolistica feminină, de data aceasta este vorba despre o incursiune într-un trecut care a devenit memorie, ceea ce înseamnă că poeta/eroina îşi trăieşte, într-un timp vertical, toate vârstele deodată”. (Varujan Vosganian)

Volumul Sună-mă cu taxă inversă este o probă de poezie autobiografică, o autoficţiune literară care transferă metaforei calitatea simbolică a fiecărei secvenţe de viaţă. Cartea în sine este o poveste despre cum viaţa noastră de zi cu zi îi datorează poeziei energia cuvântului şi vieţii energia spiritului. Citind cartea, descoperi că Gela Enea este o voce care îngână/trăieşte poezia adevărată, o face cu talent şi o/se exprimă cu mare acurateţe a expresiei, cea care conferă poetului (în general) calitatea de supravieţuitor în vremuri incerte”. (Adrian Alui Gheorghe)