Ziua Națională „Brâncuși” la Muzeul de Artă Craiova

Astăzi, 19 februarie 2021, cu prilejul Zilei Naționale „Brâncuși”, vă puteţi întâlni cu lucrările marelui sculptor român la Muzeul de Artă din Craiova.

branc

Aici sunt expuse Orgoliu, Cap de copil, Tors (Coapsa), Sărutul și Domnișoara Pogany, alături de un scaun colțar (piesă artizanală realizată în adolescență), Ecorșeul și Vitelius. Totodată, veți avea ocazia să urmăriţi două înregistrări recente, cuprinzând informații inedite despre sculptor și opera sa, cu cercetătoarea Doina Lemny, realizate la inițiativa I.C.R. Istanbul și I.C.R. Bruxelles, pentru publicul din străinătate. Cu această ocazie, accesul în muzeu este gratuit, programul de vizitare fiind între orele 10.00 – 17.00 (ultima intrare la ora16.30).

Palatul Jean Mihail (Muzeul de Artă) a găzduit, pentru prima oară, opere ale lui Constantin Brâncuși, în 1943, cu ocazia unei expoziții de anvergură intitulate „Săptămâna Olteniei”. Ulterior, după ce palatul a devenit muzeu de artă (1954), acesta s-a numărat primele instituții muzeale din lume care dețineau colecții de opere brâncușiene. Încă din 1965, două dintre sălile sale au fost special amenajate sub denumirea de „Cabinetul Brâncuși”, iar în prezent sunt în curs de definitivare lucrările la un nou spațiu expozițional dedicat lui Brâncuși, realizat după planurile arhitectului Dorin Ștefan.

Din anul 2015, în conformitate cu Legea 305/ 2015, data de 19 februarie a fost declarată Ziua Națională „Brâncuși”.