Moțiunea de cenzură inițiată de PSD este un act grav de iresponsabilitate!

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD este un act grav de iresponsabilitate și de sabotare a eforturilor României, în plin război sanitar.

sigla pnl

Textul moțiunii de cenzură a PSD este un almanah de fake-news. Acuzațiile PSD sunt niște gogomănii incredibile, minciuni bombastice și falsuri grosiere, ticluite după modelul sovietic de discreditare prin orice mijloace, inclusiv prin născocirea unor fapte și situații care nu au nicio legătură cu realitatea.

Ca finalitate, moțiunea de cenzură înseamnă:

  • instabilitate instituțională şi haos administrativ;
  • lipsirea statului român de instrumente eficiente în gestionarea crizei, precum cele care pe care are un Guvern în funcție;
  • suprapunerea crizei politice peste perioada dificilă pe care o traversăm, deturnarea agendei reale, afectarea interesului public;
  • ignorarea imperativului sanitar, social și economic actual, cu efecte dramatice pentru viața fiecărui român și pentru economie;
  • negarea pericolului peste care România încă nu a trecut și compromiterea efortului tuturor de până acum de a depăși criza sanitară.

PSD este atât de orbit de calculele politice, disperat să parvină la putere prin orice mijloace, oricât ar fi de lipsite de responsabilitate, încât este dispus să sacrifice orice, să pună sub dubiu obligația actuală a statului român de a salva cât mai multe vieți în pandemie.

Chiar dacă moțiunea de cenzură a PSD are șanse modeste de a fi adoptată, acțiunea în sine arată un act politic săvârșit cu intenția de a face rău.

Moțiunea de cenzură a fost depusă fără să beneficieze de numărul necesar de semnături pentru a fi adoptată (205 semnături, față de 233 de voturi necesare).

Momentul este ales din rațiuni exclusiv politice, raportate la conjunctura congresului PSD, fără a ține cont, în vreun fel, de interesul public.

PSD are un istoric de uneltiri împotriva Guvernului PNL, cu precădere în perioada crizei COVID-19, cu scopul de a amputa instrumentele folosite pentru a ține sub control criza sanitară.

PSD nu s-a mulțumit cu faptul că a lăsat în urmă stocuri sanitare ZERO, România fiind complet nepregătită pentru pandemie, dar a acționat și acționează pentru slăbirea capacității statului român de a administra situația curentă.

PSD a susținut, fie direct, prin lideri ai săi, fie indirect, prin campanii subterane, nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, cultivarea teoriilor conspirației și a negaționismului.

Chiar președintele PSD, Marcel Ciolacu, în repetate rânduri a fost surprins fără mască sanitară, în situații în care purtarea acesteia era obligatorie. Conduită explicită împotriva măsurilor de protecție au avut: Cătălin Rădulescu, Adrian Solomon, Irinel Stativă, Dumitru Buzatu.

PSD nu s-a delimitat, în mod neechivoc, de personajele care încalcă normele de protecție sanitară, menite să salveze viața.

Gabriela Firea s-a numărat printre cei care au contestat public, fără a prezenta vreo dovadă, rata de infectare din București, raportată de autorități, încurajând astfel la neglijarea pericolului.

PSD a contestat necesitatea prelungirii stării de alertă, adică a continuării aplicării măsurilor de protecție sanitară.

PSD, în complicitate cu Avocatul Poporului, au urmărit anularea instrumentelor legale folosite în plină criză sanitară. Din păcate, oameni ai PSD, din CCR, au dat curs acestui plan, fără să țină cont de consecințele deciziilor lor.

De câte ori Guvernul a avut la dispoziție instrumentele necesare pentru a acționa, criza sanitară a intrat pe un trend descendent şi lucrurile au putut fi ținute sub control.

De fiecare dată când PSD a intervenit, fie direct, fie prin oameni plantați în instituții transformate în „filiale ale PSD”, pentru a pune bețe în roate Guvernului, situația sanitară s-a degradat, în mod accelerat.

Momente-cheie în care PSD, prin politizarea crizei sanitare, a pus în paranteze capacitatea statului român de a face față pandemiei:

1. Anularea amenzilor din perioada stării de urgență, fiind preferați cei care au încălcat normele de protecție sanitară, au sfidat regulile, în defavoarea majorității românilor care au fost corecți, au respectat normele sanitare și au contribuit la limitarea răspândirii virusului. Această acțiune i-a încurajat pe cei care nu au respectat regulile, să le încalce în continuare;

2. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, contestată de Avocatul Poporului, la CCR, cu puțin timp înainte de a fi instituită, deși se știa public de intenția de a trece la o altă fază, începând cu 15 mai. Contestația a fost depusă doar pentru a lăsa Guvernul fără mijloace eficiente de acțiune, nu pentru a servi interesului legitim al cetățenilor. Aceasta a necesitat adoptarea Legii 55/2020, care a permis tergiversarea și folosirea poziției parlamentare, de către PSD, pentru inițierea a fel de fel de amendamente, menite să pună bețe în roate Guvernului (exemplu: imposibilitatea de a detașa personalul medical și a altor categorii în zonele cu deficit, în gestionarea crizei);

3. Anularea măsurilor de izolare și carantinare, care își dovediseră eficiența, în perioada stării de urgență, a determinat cel mai mare număr de infectări pe care l-a avut România, de la începutul pandemiei:

  • • Circa 5.000 de persoane infectate cu noul coronavirus NU au mai putut fi spitalizate/izolate/carantinate și au răspândit, fără restricții, virusul, în societate;
  • • Timp de 2 săptămâni, PSD a tergiversat noua lege, în Parlament, inventând fel de fel de pretexte, în Senat, după ce, în Camera Deputaților, parlamentarii PSD au adus amendamente proiectului inițiat de Guvern;
  • • După intrarea în vigoare a Legii 136/2020 privind carantina și izolarea, creșterea numărului persoanelor infectate a putut fi stabilizată.

PSD dinamitează echilibrul economic obținut cu greu de Guvernul PNL, în contextul unei situații internaționale extrem de dificile, care nu ocolește România.

Guvernul PNL, împreună cu președintele Klaus Iohannis, a obținut, pentru România, un pachet financiar extrem de avantajos, din fondurile europene, de 80 de miliarde de euro.