Despre cai verzi pe pereți și aceeași realitate dură din spitalele publice

Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au recunoscut public, ieri, în privința spitalelor regionale, că este deja penibil să vorbești despre aceste obiective. Unuia îi este jenă…eiii na!, altul spune că totul pare ireal și aruncă un dar…reluând subiectul cu aceleași promisiuni care cu siguranță i-au obosit psihic pe români.

proiect spital regional

Până să construiască spitale, cum mai nou trâmbițează cei din Ministerul Sănătății, România ar trebui să aibă grijă de ce deține în prezent. Să treacă Rafila prin spitalele din Dolj și să vadă lipsurile! Multe și grave sunt. Înțelegem că în realitate, în spatele acestor declarații pompoase și în ton cu anul 2024, știe și el că unitățile sanitare sunt moarte. Financiar vorbind. Nu sunt medicamente, nu sunt materiale sanitare, nu sunt produse de curățenie…existând situații în care infirmierelor li se cere să spele mănușile pentru a-și face treaba. Mănuși…de UNICĂ FOLOSINȚĂ! Știu cu toții că aceasta este crunta realitate, dar mai știu că „merge și așa”. Ei oricum se descurcă și nu au nevoie de sistemul public de sănătate din România.

Revenind la spitalele regionale, un subiect învechit, s-au mai semnat niste acte, ieri, pentru Cluj și Iași. Conștient că sunt penibili, premierul Ciolacu a spus că i-ar fi cumva jenă de situația în care se găsesc.

Am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale”, a menționat acesta.

A ținut puțin această stare, premierul continuând cu sloganurile și motivele de mândrie. Mândru de ce?!?!

Când e vorba de construcții de infrastructură mai ales în sănătate e un moment de mândrie. O spun fără nicio reținere, ca și prim-ministru e normal să fiu mândru, dar parcă am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale. De 15 ani toți politicienii din România, toate Guvernele, toți miniștrii sănătății au vorbit și și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, de la Iași, Cluj și Craiova. Parcă este un moment când îi văd și pe reprezentanții constructorilor, e un moment care pare un pic ireal”, a declarat Ciolacu.

Acesta a spus că săptămâna viitoare vor fi încheiate procedurile și pentru Spitalul regional de la Craiova. Ei, na!

În completare vine și ministrul Rafila. Chipurile, rușinat și el de nereușită. Și tot Rafila, cel care știe în ce situații grave sunt spitalele în prezent, cu ce lipsuri se confruntă, cu o impertinență fantastică…face apel la încredere și unitate!

Chiar ar trebui să vă fie jenă, domnule ministru! Nouă, pacienților…lor, angajaților din spitale…tuturor ne este silă!

Sunt în asentimentul premierului Marcel Ciolacu cu privire la spitalele regionale de urgență. Pare ireal, dar vă asigur că realitatea este aceasta: în următoarele 2 săptămâni, constructorii vor fi mobilizați pe cele două situri, la Cluj și la Iași, unde încep lucrările pentru Spitalele Regionale de Urgență.

Trebuie să reușim să restabilim cumva încrederea publică în aceste spitale. Avem finanțarea asigurată din fonduri europene și fonduri ale Băncii Europene de Investiții: 1.3 miliarde de euro. Avem două proceduri de selecție finalizate pentru prima etapă a lucrărilor atât la Cluj cât și la Iași.

Nu mai putem să cerem răbdare românilor care așteaptă aceste spitale de peste 10 ani, dar putem să facem un apel public la încredere și unitate în jurul unor obiective de interes național care iată că intră în planul concretului”, a scris Rafila pe Facebook.

Despre planul concretului au vorbit și la Craiova, cu ceva timp în urmă, referitor la spitalul care la un moment dat se va construi. Se va vorbi multă vreme și poate că până această instituție va deveni o realitate, Ministrul Sănătății își amintește faptul că are în grijă un spital ce deservește întreaga Oltenie…Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova! Fără un sprijin real…această unitate, aflată de foarte multă vreme în moarte clinică, poate ceda definitiv! Și va ceda în timp ce Rafila și Ciolacu vor obosi anunțând că „România construiește spitale”!