Cât de întortocheate sunt cărările spre playoff?

Când mai sunt cinci etape și patru puncte diferență față de locul 6, pare prematur a spune că șansele lui FCU nu există. Sunt mici, dar pot fi exploatate

231023 buzarin editorialDupă înfrângerea de la Galați, enervantă din mai multe puncte de vedere (chiar din toate), replicile au fost încărcate de pesimism. Însă n-ai cum să fii optimist după o astfel de prestație. S-a spus, de la jucători până la vârful conducerii, că, în noua conjunctură, scopul echipei ar fi rămas câștigarea playout-ului, adică acel loc 7, și un drum cât mai lung în Cupă.

La rece, altfel decât la cald

Au trecut cinci zile de la meciul de pe Dunăre și poate că acum lucrurile se văd altfel. Într-adevăr, dintre echipele cu ceva șanse la playoff, FCU are șansele cele mai puține, pentru că are și punctele cele mai puține. În mod logic, FCSB, Rapid și CFR sunt deja calificate. Pentru celelalte 3 poziții se luptă 9 echipe. Trei pe loc, ca la examenele de admitere de pe vremuri, dar cu șanse inegale, pentru că și numărul de puncta este inegal.

Așadar:

CSU                    38
Farul                    37
Hermannstadt     34
Sepsi                   33
U Cluj                  33
Petrolul               32
Oțelul                  31
UTA                     31
FCU Craiova       30

Mai jos, Iași și Voluntari, cu câte 27, par să aibă altfel de griji. La fel de adevărat este că dacă Farul și CSU își câștigau meciurile de acasă cu Dinamo (0-2) și cu U Cluj (2-2), făceau câte 40 de puncte și puneau câte un picior și jumătate în playoff.  Iar acum nu vorbeam despre 9 echipe pe 3 locuri, ci de 7 echipe pe un singur loc, locul 6!

Ce va fi?

Vor urma cinci etape zbuciumate, cu multă miză și cu multă tensiune. Disputate în patru săptămâni, pentru că runda cu numărul 28 va fi ”intermediară”. Așadar un interval destul de strâns de timp. Cu trei categorii de meciuri:

Prima categorie

În care cele nouă echipe vor întâlni ”trioul fruntaș”, adică FCSB, Rapid, CFR. Orice punct în fața acestora e bun, se adună, nu se scade. Exemple concrete: FCU-CFR (acum, sâmbătă), U Cluj-FCSB (lunea viitoare), Oțelul-CFR, Rapid-UTA, Farul-CFR sau CSU-Rapid în etapele care urmează.

A doua categorie

În care echipele care vor să ajungă în playoff întâlnesc adversare din subsol, de la retrogradare. Exemple: FCU-Poli Iași (etapa 28), Botoșani-CSU (acum, duminică), sau, tot duminică, Dinamo-Oțelul. Dar mai sunt și altele. În aceste partide, cine vrea să ajungă în playoff trebuie să profite de statutul de favorit și să evite surprizele. Adică să câștige obligatoriu!

A treia categorie

Este a meciurilor directe, între echipele cu același obiectiv. Ca de exemplu Sepsi-Farul acum, UTA-Petrolul, Farul-Oțelul, Sepsi-U Cluj, Hermannstadt-FCU (toate în runda 27), apoi Petrolul-CSU, în etapa 28, UTA-FCU și Hermannstadt-Oțelul în penultima etapă, dar și Petrolul-Sepsi sau derbyul local, FCU-CSU, în runda finală a sezonului regulat, la 9 martie. Acestea sunt meciurile pe care limba de lemn a deceniilor trecute le numea ”de 6 puncte”, aici se va decide, de fapt, cine va merge în playoff. Pe lângă punctele din clasament, o victorie în acest gen de partide îți mai oferă un avantaj: rezultatul direct în fața celui pe care l-ai învins, adică un important criteriu de departajare.

Dincolo de cifre

Toată zăpăceala aritmetică de mai sus are sens doar dacă tuturor le e clar că se poate. Dar ca să se poată, trebuie ca prestațiile gen Galați să fie cât mai puține (bine ar fi să nu existe deloc), iar meciurile bune, solide, să fie preponderente. E nevoie și de sclipiri, precum cele recente, din partida cu Dinamo, dar nu acelea te duc în playoff, ci constanța în evoluții bune, nu neapărat geniale. Oricât ai fi de genial, ți se cam înmoaie genunchii când, la doar 2-1 pentru tine, adversarii au bară în minutul 90, ca atunci, când cu Gonzalo Gregorio…