Baba Cloanța – bibliotecară la Tg-Jiu

editorial cretu 02N-are rost să discutăm despre cum sunt distruse generațiile tinere. Nu mai este un subiect care să intereseze pe cineva. Orice, care se situează în afara ariei identificată prin sex, bani, manele este decadentă pentru timpurile de azi.

Totuși, mă încăpățânez să vă povestesc o situație reală întâmplată la Biblioteca Christian Tell Tg-Jiu, secția pentru copii.

Mai întâi că această clădire nu prezintă nici măcar o umbră de atmosferă prietenoasă. Cum să fie atrași copiii să meargă la sala de lectură când totul este mai mult decât ostil.

În urmă cu o săptămână un băiețel pasionat de citit a hotărât să meargă la Bibliotecă. Fiind pentru prima dată, a rugat-o pe mama să-l însoțească.

Odată ajunși, au fost întâmpinați și acum citez din experiența copilului: „o femeie extrem de urâtă, în sensul că era îmbrăcată toată în negru, tunsă scurt, cu părul vâlvoi și încâlcit, iar ochii îi avea bulbucați. Când m-a văzut, aproape că m-a certat, întrebându-mă cu o voce groasă și răgușită ce caut acolo? I-am răspuns că vreau să merg la sala de lectură. Pe un ton răstit mi-a răspuns că acolo nu-i after school”.

Și tu cum ai reacționat, l-am întrebat  curios dar și revoltat?

 „Păi m-am cam blocat. Nu am zis nimic. M-am uitat la mama care și ea părea nedumerită. N-o să mai merg la sala de lectură, voi citi doar acasă”.

Ca să-l ajut să depășească momentul i-am spus următoarea poveste: trebuie să înțelegi că realitatea este alta. Fiind sală de lectură pentru copii doamna bibliotecară interpretează diverse personaje, astfel încânt atunci când voi copiii mergeți, întâiul contact să fie cu personajele din basme.

Copilul s-a luminat brusc, exclamând: Nu m-am gândit la asta! Dar bine că mi-ai spus. Atunci o să merg.

Și a mers trei zile, în urma cărora, dezamăgit, a zis: cred că personajele pozitive sunt în concediu. Până acum a fost doar baba Cloanța. N-o să mai merg pentru o vreme la Bibliotecă.