Ministerul Finanțelor (MF) a anunțat publicarea unui proiect de act normativ care vizează adaptarea cadrului legislativ pentru a permite Guvernului României să acceseze noi instrumente de finanțare destinate proiectelor de interes strategic național, inclusiv în domeniul apărării și securității naționale.
Proiectul, aflat în transparență decizională, propune diversificarea surselor de finanțare prin includerea unor mecanisme specifice, oferite de guverne și entități guvernamentale străine, cum ar fi mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) pus la dispoziție de Guvernul Statelor Unite. Acest mecanism permite accesarea de fonduri în condiții financiare avantajoase pentru finanțarea proiectelor strategice naționale.
Pentru a putea implementa aceste schimbări, MF propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 64/2007, care reglementează datoria publică guvernamentală. Astfel, modificările includ:
- posibilitatea utilizării mecanismelor de finanțare specifice puse la dispoziție de alte guverne și/sau entități guvernamentale pentru contracte și proiecte de interes strategic național;
- reglementarea elementelor specifice legate de derularea acestor finanțări, asigurându-se astfel un cadru clar și eficient pentru utilizarea fondurilor;
- permisiunea pentru subîmprumuturi și garanții de stat - Guvernul României va putea subîmprumuta companiile de stat relevante sau le va putea oferi garanții de stat pentru împrumuturile contractate în nume propriu, în conformitate cu legislația privind ajutorul de stat.
Pe lângă modificările legate de finanțarea proiectelor strategice, Ministerul Finanțelor propune și reglementări pentru a permite achiziționarea online a titlurilor de stat Tezaur. Astfel, MF intenționează să flexibilizeze costurile către Compania Națională Poșta Română, care se ocupă de distribuirea și plata acestor titluri de stat.
Această inițiativă vine în contextul pregătirii unor noi soluții tehnice care vor facilita achiziționarea titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, ceea ce va extinde accesul la aceste titluri și va simplifica modalitățile de subscriere și plată la scadență. De asemenea, MF răspunde solicitărilor venite din partea românilor din diaspora, care vor putea astfel să investească mai ușor în titlurile de stat românești.