Potrivit MADR, nu există riscul pierderii fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a emis un comunicat în urma unor afirmații false lansate în spațiul public de către un partid politic, asigurând că România nu riscă pierderea fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale.

bani pensii mari

Proiectele de investiții derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2022 sunt în curs de implementare, iar fondurile alocate vor fi absorbite integral până la termenul limită din decembrie 2025. Scrisoarea transmisă de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) către România este o atenționare procedurală standard, care subliniază necesitatea accelerării implementării proiectelor contractate. Acest tip de scrisori este transmis periodic tuturor statelor membre ale UE.

Alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru PNDR 2014-2022 este de aproximativ 10,97 miliarde de euro, la care se adaugă contribuția națională de 1,73 miliarde de euro, totalizând un buget de 12,70 miliarde de euro. Până în prezent, plățile efectuate din FEADR către beneficiari sunt de 9,52 miliarde de euro, reprezentând un grad de absorbție de 86,80%. Adăugând pre-finanțările din 2015 și 2016, gradul de absorbție atinge 89,76%.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a criticat publicarea de informații false care pot afecta fermierii români. Acesta a declarat „Este de neacceptat ca în spațiul public să fie aruncate informații false de natură să afecteze modul în care își desfășoară activitatea fermierii noștri, care și așa sunt greu încercați în acest an cu provocări multiple. Repetenții administrației publice din România ar trebui să înțeleagă că aproximativ 42 de milioane euro aferente proiectelor de irigații aflate încă în implementare din alocarea totală de 440 milioane euro sunt încă neplătiți, iar o posibilă dezangajare a unei sume de 500 milioane euro, mai mare decât cea alocată, este imposibilă!

MADR a luat măsuri proactive, inclusiv lansarea unei noi sesiuni de depunere a proiectelor pe 25 iunie, punând la dispoziția fermierilor fonduri europene pentru achiziții de utilaje agricole. Prin sub-măsura 4.1.1, au fost alocate 310,5 milioane de euro pentru achiziții simple de utilaje agricole.

În plus, perioada de tranziție 2021-2022 a adus o alocare suplimentară de aproximativ 2 miliarde de euro pentru PNDR 2014-2020. Contractele de finanțare semnate începând cu 2022 implică proiecte complexe, aflate încă în perioada de implementare.

MADR, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), asigură buna implementare a proiectelor contractate, vizând o absorbție de 100% a fondurilor europene până la termenul limită.