Cernobîl după 33 de ani

Data de 26 aprilie marchează Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani. 

dreamstime m 56674158 exp

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din orașul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Primele informații despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autoritățile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiație din Europa cu direcția vântului, au anunțat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deși autoritățile sovietice efectuau operațiuni de urgență, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei şi nici amploarea acesteia în totalitate.

Un nor de precipitații radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa și în estul Americii de Nord. Țările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus și Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiații, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

După patru ani, Uniunea Sovietică cere ajutor

Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistență internațională în 1990, la patru ani de la accident. Pe 21 decembrie 1990, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 45/190, care făcea apel la cooperare internațională cu privire la rezolvarea efectelor catastrofei și diminuarea consecințelor socio-economice și radiologice ale catastrofei. La scurt timp după adoptare, organizația internațională a creat un grup de lucru între agenții, menit să coordoneze eforturile de redresare.

În 1991, organizația a creat Fondul Fiduciar Cernobîl, menit să ajute victimele accidentului nuclear. În prezent, acesta se află sub administrarea Oficiului pentru Coordonarea Acțiunilor Umanitare. În 2002, Organizația Națiunilor Unite a schimbat strategia de abordare a problemei Cernobîl, plasând-o în responsabilitatea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și filialelor sale din cele trei țări afectate de catastrofă. În 2009, organizația internațională a lansat Rețeaua Internațională Cernobîl de cercetare și informare, un proiect menit să susțină programele internaționale, naționale și publice care aveau ca scop sprijinirea dezvoltării sustenabile în teritoriile afectate.

Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care 26 aprilie a fost declarată ca fiind Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobîl. ONU a invitat toate statele membre, organizațiile relevante din cadrul sistemului, alte instituții internaționale și societatea civilă să acorde o atenție deosebită acestei zile.

În documentul, instituția menționa că trebuie continuată monitorizarea de mediu în zonele afectate și intensificate relațiile dintre instituțiile naționale din domeniu ale statelor afectate, cu scopul de a studia efectele medicale, radioecologice și radiobiologice pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobîl .