„3 INELE”

Așa se numește un nou proiect inedit ce va fi implementat în Castelul Artelor din municipiul Drobeta Turnu Severin.

proiect 3 inele

În această perioadă la Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin se lucrează la implementarea unui proiect denumit „3 INELE”, care dorește să finalizeze demersurile de refuncționalizare a Castelului, monument istoric restaurant în anul 2014 din fonduri trans-frontaliere.

„Ca și în cazul proiectelor anterioare, „Fotokaleh” și „Orașul șiApa”, acest ultim episod din serie propune o incursiune curatorială originală, senzorială și participativă. De această dată se dorește valorificarea patrimoniului imaterial al eco-sistemului Dunării și a modului cum acesta a influențat dezvoltarea istorică și culturală a orașului DrobetaTurnu-Severin. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor reconstituiri imersive (proiecții video circulare în cascadă) și prin machete de tip instalație.

Va fi un proces consistent și amplu de documentare, planificare și conceptualizare a unei expoziții care va povesti publicului din ce este constituit eco-sistemul Dunării în zona Severinului. Ce înțelegem noi prin eco-sistem și despre cum acesta a creat o anumită structură și compunere a comunității locale – perspectivă antropologică, de diversitate culturală, de mediu.

Cu ajutorul unor clișee fotografice, reprezentări grafice, planuri, mărturii, anchete antropologice și etnologice, obiecte, a unor surse de arhivă multimedia și scrisă, surse literare/istorice, se vor recompune visual și senzorial (tehnici de reconstituire/animare prin modelare 2D) și se vor relaționa secvențial părțile esențiale care reconfigurează acest eco-sistem (punctele relevante și semnificative care diferențiază orașul în raport cu restul țării; apa reflectată în cultură, tadițiile,istoria orașului și a împrejurimilor). Expoziția va fi plasată în inelul 3 al turnului (etajul 2), va dezvolta și edita un conținut adaptat pentru înțelegerea de către orice tip de vizitator.

Colaborarea se va face prin implicarea unor specialiști din domeniul istoric, muzeal ,arhitectural, anthropologic și de mediu/ecologie/științe ale naturii, care vor selecta sursele documentate, elementele din arhivele de fotografii și martorii video/înregistrări  audio-video care împreună, colate, explică și extend subiectul expoziției într-un mod angajant. „Apa” rămâne elemental comun care va lega toate cele 3 inele ale turnului, sub forma unor expoziții de bază, mereu actualizate, văzute ca niște spații de expunere creativă a patrimoniului hidraulic (immaterial și material).

Vom oferi vizitatorilor al 3 lea nivel narativ ca forme de angajare totală, printr-o expoziție celpuțin la fel de inedită ca cele de la nivelele superioare (3 și 4) unde găsim cele două expoziții interactive funcționale, „FotoKaleh”, o expoziție unicat în România ce face o scurtă incursiune în viața și tradidițiile locuitorilor de pe insula dispărută Ada Kaleh, precum și expoziția  „Orașul și Apa”, de la ultimul nivel, ce face de asemenea o scurtă prezentare istorică și nu numai față de modul cum a funcționat Castelul de Apă, în trecut”, a declarat responsabilul pe comunicare al acestui proiect, Ioan N. Tătucu.