Focare de pestă porcină în 20 de localități din Gorj

70 de focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în 20 localităţi din județul Gorj, în toate aceste situații fiind luate măsurile ce se impun, informează DSVSA Gorj.

porci pesta

Localitățile unde evoleuează aceste focare sunt: Cruşeţ, Stejari, Roşia de Amaradia, Stăneşti, Leleşti, Scoarţa, Căpreni, Stoina, Ţicleni, Plopşoru, Hurezani, Țânțăreni, Bâlteni, Dragoteşti, Slivileşti, Bălăneşti, Berleşti, Negomir, Bustuchin, Turburea şi a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Târgu Jiu şi Cătunele.

„În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatatiilor. În conformitate cu programele de măsuri aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Gorj.

Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, au fost organizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară ativități de dezinfecție, dar și de control al respectării restricțiilor.

Medicii veterinari vor verifica starea de sănătate a suinelor, în perioada martie-mai, anul acesta,  gorjenilor fiindu-le recomandat să colaboreze în acest sens.

„În perioada martie-mai 2021 medicii veterinari de liberă practică vor desfășura activități de evaluare a stării de sănătate a animalelor și de actualizare a B.N.D. (baza națională de date), drept pentru solicităm proprietarilor de exploatații colaborarea cu aceștia”, anunță reprezentanții DSVSA Gorj.