România și Qatar semnează un memorandum pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice

Astăzi, 20 mai 2024, România și Qatar au făcut un pas în consolidarea relațiilor bilaterale prin semnarea unui memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice.

WMC releu telecomunicatii

Ceremonia a avut loc în prezența Prim-Ministrului României, Marcel Ciolacu, și a reunit reprezentanți de rang înalt ai ambelor țări.

Memorandumul a fost semnat de Valeriu Ștefan Zgonea, Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România, și Ahmad Abdulla AlMuslemani, Președintele Autorității de Reglementare în Comunicații (CRA) din Qatar. Acest document reflectă angajamentul comun al ambelor părți de a dezvolta un parteneriat solid în ceea ce privește politicile din sectorul comunicațiilor electronice.

Scopul principal al acestui memorandum este de a stabili cadrul necesar pentru cooperare și schimb de informații între ANCOM și CRA. Acordul pune accent pe reglementarea și supravegherea activităților din sectorul comunicațiilor electronice, acordând o atenție deosebită comunicațiilor prin satelit și monitorizării frecvențelor satelitare.

Cooperarea între cele două autorități se va concretiza prin acțiuni și poziții comune în organizațiile internaționale în care ANCOM și CRA sunt membre. De asemenea, se vor organiza schimburi de experiență și bune practici, reuniuni, seminare, cursuri de pregătire și ateliere de lucru.

Autoritatea de Reglementare în Comunicații (CRA) din Qatar reglementează sectoarele telecomunicațiilor, tehnologiei informației, serviciilor poștale și accesul la media digitală. Prin acest memorandum, ambele părți își exprimă dorința de a colabora strâns în vederea dezvoltării unor politici eficiente și moderne în domeniul comunicațiilor electronice.

Qatar va găzdui Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor în anul 2026, un eveniment de mare importanță la nivel global. România a avut onoarea de a găzdui această conferință în anul 2022 la București.