Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
SUPER Arenă la Craiova
Se pregăteşte o nouă faţă pentru stadionul “Ion Oblemeco”. Stadionul va avea 40.000 de locuri. Lângă stadionul “Ion Oblemenco” se va construi și un stadion de atletism de 5 000 de locuri și o sală de scrimă
Ionela PREDESCU ,16 mai 2013,21:59 nr. afisari:8927

Macheta noii arene a fost prezentată astăzi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de primarul Lia Olguţa Vasilescu.  După refacere stadionul va avea 40.000 de locuri.
Lucrările de construcţie ar urma să înceaptă în vara anului viitor şi se vor încheia la sfârşitul lui 2016 sau începutul anului 2017!
Pe lângă stadionul “Ion Oblemenco” se va construi și un stadion de atletism de 5 000 de locuri și o sală de scrimă.

Potrivit arhitectului Viorel Constantinescu, sursa de inspiraţie pentru complexul sportiv din Bănie a fost sculptura “Domnişoara Pogany” a lui Constantin Brâncuşi. Edilul-şef al Băniei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat ieri că noul complex sportiv, pentru care se caută finanţare europeană, este o adevărată bijuterie arhitectonică şi va fi cel mai frumos stadion din Europa.

Suntem în etapa în care s-a terminat studiul de fezabilitate pentru proiectul de stadion, care va fi o adevărată bijuterie arhitectonică. Din punctul meu de vedere, va fi cel mai frumos stadion din Europa şi rivalizează cu marile arene.
Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Eugen Boeru, unul dintre arhitecţii proiectului, a declarat că în acest complex sportiv, care va cuprinde un stadion de 40 de mii de locuri, precum şi un stadion de atletism cu o tribună de 5.000 de locuri, va fi integrată şi Sala Polivalentă.

Proiectul este de nivel european şi reprezintă o provocare profesională pentru noi. Este un stadion pe care o să se joace meciurile internaţionale - UEFA, Champions League. Actualul stadion se află în stare de degradare, iar dorinţa noastră este de a obţine un stadion de 40 de mii de locuri, cu tribunele acoperite, un stadion care să aibă facilităţile necesare de la nivel internaţional, care să aibă expresia arhitecturală deosebită şi să devină o emblemă a Craiovei. Am cuprins în acest proiect, în afară de stadionul propriu-zis, şi un stadion de atletism, o tribună de cinci mii de locuri. În acest complex va fi integrată Sala Polivalentă care a fost modernizată şi extinsă, iar între aceste elemente va exista un parc. Acesta este un proiect care, prin rezultatul final, va aduce dezvoltare pentru oraş.
Arhitectul Eugen Boeru

Arhitectul Viorel Constantinescu a afirmat că sursa de inspiraţie pentru complexul sportiv a fost sculptura “Domnişoara Pogany” a lui Constantin Brâncuşi.

Sunt câteva elemente specifice, care au constituit pentru noi o provocare: realizarea unei capacităţi de 40 de mii de locuri, realizarea unui volumetric care se adresează tradiţiei artistice româneşti înrădăcinate în această zonă - «Domişoara Pogany» a marelui Brâncuşi. De la această provocare am reuşit să ajungem, pas cu pas, la elemente concrete de funcţiune, ne-am documentat şi am respectat cu stricteţe normele şi normativele specifice în vigoare ale FRF şi FIFA. Suntem cu proiectul deja văzut de specialişti ai acestor instanţe de specialitate. În cadrul stadionului mare se regăseşte o serie întreagă de funcţiuni menite să rentabilizeze întreaga clădire.
Viorel Constantinescu

Arhitectul Viorel Constantinescu a mai precizat că valoarea investiţiei nu a fost încă stabilită, însă complexul sportiv se întinde pe 15 hectare, iar suprafaţa stadionului are 10 hectare.  

Suprafaţa stadionului este de circa 100 de mii de metri pătraţi. Valoarea se va situa undeva la o capacitate de 40 de mii de locuri, jumătate din valoarea stadionului de la «Lia Manoliu».
Constantinescu

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a mai declarat că anul acesta echipa va juca tot pe actualul stadion “Ion Oblemenco”, însă, până la finalul mandatului ei, noul complex sportiv va fi gata, deşi este o investiţie de foarte mare anvergură şi construcţia durează.

Stadionul va fi cu mult peste ceea ce este în Europa, arată spectaculos. După ce vom discuta cu toţi furnizorii de utilităţi, iar proiectul va fi avizat de Ministerul Dezvoltării, vom afla costul final. Suma de 80 de milioane de euro nu este o sumă uriaşă, este una chiar mică, din punctul meu de vedere, pentru că Arena Naţională a costat undeva la aproape 300 de milioane de euro. Noi vrem să construim acest complex sportiv pe fonduri europene, pentru că România va avea, probabil, posibilitatea să aibă trei stadioane finanţate din fonduri europene, iar noi ne dorin ca la Craiova să fie unul dintre acestea.
Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova

 


 

Noua arenă „Ion Oblemenco“

Publicat: 0 0000, 00:00

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj