Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
20 de ani fără TUNAR. 3 POVEŞTI tari cu Oblemenco. „Tu, cine eşti?”
Pe 1 septembrie 1996 s-a stins din viață unul dintre cei mai iubiți jucători din istoria Universității Craiova, cel supranumit de suporterii din Bănie, „Tunarul”, marele Ion Oblemenco.
,1 septembrie 2016,22:52 nr. afisari:5237

În urmă cu 20 de ani România a fost zguduită de o veste tragică. Într-un meci amical al formației Hassania Agadir, Ion Oblemenco s-a prăbușit la marginea terenului. Echipa sa juca împotriva celor de la Sidi Kacem, antrenată de alt român Alexandru Moldovan  (n.r. – Roșu). Oblemenco a fost afectat de greșelile unui arbitru marocan la scorul de 1-1. Supărat că golul înscris de echipa sa a fost anulat, fostul mare atacant al Universității Craiova a suferit un infarct. La spital nu s-a mai putut face nimic şi s-a consemnat decesul acestuia la doar 51 de ani.

FANATIK.RO a luat legătura cu cîţiva foști mari fotbaliști ai Universității Craiova, care ne-au povestit amintiri cu regretatul Ion Oblemenco.

Balaci: „Tu cine ești de te ei de mine?”

„Nea Nelu pentru mine a fost ca un tată, ca un frate mai mare, coleg de echipă, dar şi antrenor. Am foarte multe amintiri cu el. Am amintiri şi ca antrenor, dar şi din postura de colegi de echipă, deşi eu eram doar un puşti pe vremea aia. Aveam 16-17 ani.

În primul an am jucat în echipa de bază a Universităţii cu acordul lui Deselnicu, Oblemenco şi Ivan. Ei erau cei mai tari din echipă. La un meci trebuia sa bată nea Nelu un penalty. L-am lăsat să pună balonul pe var, iar în nebunia mea am fugit şi am tras… Am marcat, iar apoi îmi era frică de ei să intru în vestiar la pauză. O altă amintire cu nea Nelu e din postura de antrenor al meu.

Îmi aduc aminte că mă învoise pentru ziua de vineri să particip la un botez în calitate de naş. Lucrul acesta s-a întîmplat la un prieten de-al meu. El era de etnie rromă, iar al naibii petrecerea aia s-a întins şi pe ziua de sîmbătă, iar eu nu m-am mai dus în cantonament cu echipa. Aşa că am ajuns la stadion chiar în ziua jocului, duminică. Oblemenco era negru de supărare. Cînd m-a văzut mi-a spus că nu mă bagă în primul „11”. Cred că nici nu prea avea de gînd să mă bage în teren. Mi-a spus că mă trece doar pe foaia de joc. Am luat loc pe bancă, iar nea Nelu se tot agita pe margine deoarece în tribune erau 35.000 de spectatori, jucam cu Sportul, iar la pauză era 0-0.

Dintr-o dată s-a întors către mine şi mi-a zis că nu are ce să îmi facă, că trebuie să mă bage să cîştigăm meciul. Cînd m-am apucat să fac exerciţiile de încălzire abia îmi trăgeam sufletul de oboseală. Stomacul mi se întorcea pe dos. Făceam încălzirea alături de Pavel Badea, care el era foarte tînăr pe atunci şi se uita la mine cum mă chinuiam. M-am uitat în tribune, iar oamenii ăia mi-au dat putere să trag de mine. Am intrat după pauză şi am dat patru pase de gol. Am cîştigat cu 4-0, iar după meci m-am dus direct acasă şi am dormit vreo 24 de ore”, povesteşte Balaci pentru FANATIK.RO.

Cine a fost Ion Oblemenco
A jucat 285 de meciuri în divizia A și a înscris în total 170 de goluri
Palmaresul ca antrenor al Științei: 85 partide, 49 victorii, 13 egaluri, 23 de înfrîngeri
A cîștigat de 4 ori titlul de golgheter al României: 1966/67, 1969/70, 1971/72, 1972/73
Cetățean de onoare – post mortem – al municipiului Craiova


Citeste mai departe si vezi galerie FOTO pe fanatik.ro -  CLICK AICI

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj