Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Probleme mari la Oltchim Râmnicu Vâlcea
Şase jucătoare de talie, anunţate să-şi caute echipă
Campioana României va renunţa la cele mai bune handbaliste din cauza faptului că nu s-au găsit bani suficienţi pentru a suporta contractele în sezonul viitor
Alin VANCEA ,26 mai 2013,21:12 nr. afisari:2061

Este din ce în ce mai clar că Oltchim Rm. Vâlcea traversează cea mai neagră perioadă din carieră. Dacă în urmă cu ceva timp preşedintele Petre Berbecaru anunţa un buget de 1,5 milioane şi faptul că se caută un sponsor puternic pentru a menţine formaţia pe linia de plutire, ultimele ştiri dinspre echipă infirmă faptul că lucrurile ar fi roz. Concret, în weekend, mai multe jucătoare au fost anunţate să-şi găsească alte angajamente. Este vorba despre Barbosa, Neagu, Ungureanu, Brădeanu, Meiroşu şi Nechita, adică tot ce rămăsese de mare valoare în curtea echipei vâlcene. Se pare că la nereuşita managerială de a construi un buget consistent au atârnat greu datoriile de peste 1,5 milioane de euro adunate de club, dar şi faptul că nu s-a arătat seriozitate la Cupa României, lucruri ce au făcut ca unii sponsori să nu mai pară interesaţi de investiţii la Oltchim.

Problemele financiare din acest sezon dar şi ratarea Ligii Campionilor au transformat nava amiral a handbalului autohton într-o corăbioară de duzină. Rând pe rând, de la echipă au plecat Manea, Bulatovic, Pineau, Jovanovic şi Ionela Stanca, iar acum, aşa cum aminteam, Barbosa, Neagu, Ungureanu, Brădeanu, Meiroşu şi Nechita. Pentru sezonul viitor Oltchim alege, forţat, o nouă strategie. Se va conta, cel puţin acestea sunt informaţiile la acest moment, pe Mangarova, Curea şi Safta, dar şi pe jucătoare tinere, cu contracte mici, sau handbaliste întoarse după împrumuturi. Printre acestea se numără Buceschi şi Băbeanu, care însă nu au avut la echipele de club la care au activat în sezonul trecut înţelegeri financiare chiar mici. Date fiind condiţiile, este greu de crezut că Oltchim va putea spera că, în sezonul 2013 - 2014, va mai figura printre candidatele la titlul naţional.

Mai participă în Ligă?

Fără lot, dar şi în imposibilitatea de a strânge, până acum, un buget consistent, cifrat de nevoile unor performanţe notabile la 1,5 milioane de euro, oficialii de la  Oltchim se află în faţa unei dileme mari: participă sau nu echipa în Liga Campionilor. Aflată în postura de cap de serie, formaţia din Vâlcea pune sub semnul întrebării prezenţa în Ligă, costurile legate de această competiţie fiind consistente. Pentru o asemenea participare, dar şi pentru ducerea campionatului cu tot ce derivă din el ar fi nevoie de o sumă în jur de un milion de euro. Cum până acum semnalele sunt negre, dacă se poate spune aşa, este puţin probabil ca Vâlcea să mai aibă la anul reprezentantă în Liga Campionilor. Mai mult, se vorbeşte şi de faptul că echipa ar putea să-şi schimbe numele, fiind vehiculată revenirea la denumirea de “Chimistul”, denumire pe care a avut-o şi în primii ani de la înfiinţare şi sub care a câştigat primele trofee europene, Cupa IHF, în anii 1984 şi 1988. Oltchim este cea mai titrată echipă din handbalul românesc, având în palmares finala Ligii Campionilor, cinci semifinale în această competiţie, Cupa IHF (1984, 1988), Cupa Cupelor (2007), Supercupa Europei (1984, 2007). Pe plan intern, vâlcencele se pot lăuda cu 19 titluri câştigate în ultimele 30 de ediţii, ultimele şapte consecutiv.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj