Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
CANOTAJ
Szabo şi Lipă au inspectat baza nautică de la Orşova
Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, au fost prezenţi, vineri, la Centru Olimpic de canotaj de la Orşova
Mircea OGLINDOIU ,23 martie 2015,00:04 nr. afisari:1495

Cele două foste campioane olimpice, ajunse în prezent în funcţii de conducere ale sportului românesc, au vizitat baza nautică de la malul Dunării, unde se pregătesc, sub coordonarea antrenoarei Mariana Maliş, juniorii de la CSS Orşova, dar şi cei ai lotului naţional feminin de seniori (antrenor Cristian Maliş).

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, îşi spune  speranţe în calificarea cât mai multor echipaje la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi, în opinia sa, cea mai mare problemă a canotajului românesc este aceea că nu există o pistă de canotaj unde să poate fi organizate competiţii internaţionale:
Este un an foarte greu, având în vedere că e an preolimpic, iar dacă nu te califici degeaba ai muncit patru ani de zile, dar eu am speranţă, ţinând cont de rezultatele, comportamentul şi dorinţa canotorilor. Performanţa nu este simplă, nu este uşoară, cere foarte multe sacrificii, şi dacă sportivii vor înţelege acest lucru cu siguranţă vor veni şi rezultatele şi va exista satisfacţie. Cea mai mare problemă a canotajului românesc este că nu avem o pistă unde să putem organiza şi noi o competiţie internaţională, fie că vorbim de un campionat european de juniori sau de unul mondial de seniori. Bulgarii, în fiecare an organizează la nivel de seniori câte un campionat, deşi ei nu au nici măcar un sfert din performanţele noastre.

În final, actualul preşedinte al FRC a rememorat perioada în care s-a antrenat la malul Dunării.

M-am pregătit aici în 1989 şi în 1996, pentru Olimpiada de la Atlanta. Îmi place că baza a înflorit, este curat, sunt condiţii chiar la cel mai înalt nivel, ca drept dovadă, lotul olimpic se pregăteşte aici. Mă bucur când văd baza plină de sportivi, asta înseamnă că avem viitor. Depinde numai de ei dacă îşi doresc să facă sport de performanţă şi când ating vârsta senioratului, fiindcă mulţi sportivi renunţă între 19 - 23 de ani.
A dezvăluit Elisabeta Lipă

„Am mărit bugetul pentru centrul de la Orşova”

Aflată la prima vizită în Mehedinţi, ministrul Tineretului şi Sportului a explicat de ce a preferat să ajungă la Orşova.

Centrul de la Orşova este extrem de puternic pentru canotajul românesc, de aceea am ţinut foarte mult să ajung aici. E foarte uşor să stăm în birouri, dar realitatea se constată mergând pe teren, în teritoriu, aşa că împreună cu doamna Lipă ne-am coordonat şi am ajuns la Orşova tocmai pentru a vedea,  la faţa locului, cu ce probleme se confruntă canotajul.
A spus Szabo

După ce au fost felicitaţi pentru rezultatele obţinute la europenele şi mondialele de juniori, canotorii şi-au reluat antrenamentele şi au vâslit în noile bărci achiziţionate de Ministerul Tineretului şi Sportului. O parte dintre sportivi i-au amintit însă ministrului că nu au primit toate indemnizaţiile lunare şi că mai este nevoie de investiţii în modernizarea bazei nautice, iar, conform spuselor Gabrielei Szabo, restanţele sunt cauzate de  birocraţie!

Mari probleme nu există, fiindcă m-a preocupat centrul de canotaj de la Orşova, chiar am şi mărit bugetul pentru a crea condiţii sportivilor. Mi-ar plăcea să văd la multe federaţii ceea ce văd aici. A fost şi un obiectiv strategic, când am devenit ministru al Tineretului şi Sportului, să investesc în infrastructură, dar în special în centrele de pregătire naţională, fiindcă acolo se pregătesc loturile importante ale României.
A precizat Gabriela Szabo

 
Curs valutar BNR - 20-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj