Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
În «Ţara fotbalului răsare», alb-albaştrii au susţinători în toate mediile
Un brazilian s-a îndragostit de Universitatea Craiova jucand FIFA Manager
Din dragoste de «alb-albaştri», Joao Vitor Roberge a început să înveţe limba română
Petre COJOCARU ,21 august 2013,01:38 nr. afisari:4604

Echipa fanion a Olteniei, Universitatea Craiova, are, indiscutabil, o mulţime de fani. Probabil că o comunitate a celor care respiră aer “alb-albastru” ar număra milioane de suporteri, cu mult peste numărul populaţiei unor ţări.

În îndepărtata Brazilie, “Ţara fotbalului răsare”, Joao Vitor Roberge, un tânăr de 19 ani, se declară îndăgostit pe viaţă de Universitatea Craiova. Student la Jurnalistică în Florianopolis, Santa Catarina, Joao a creat o pagină web în limba portugheză, pe care o alimentează periodic cu informaţii despre “echipa lui de suflet”.

Sunt născut pe vremea când Brazilia era deja de trei ori campioană a lumii, în 5 iunie 1994… Simpatizez cu mai multe echipe de club, New Castle, Maritimo şi, desigur, Universitatea Craiova.
Spune Joao pe blogul său, craiovano.wordpress.com

Primul contact cu informaţiile despre Universitatea Craiova l-a avut după ce un prieten al său, jucând FIFA Manager, a ales, din campionatul României, echipa Universitatea Craiova.

Mi s-a părut un nume plăcut. Din acel moment, am început să studiez totul despre  această echipă. Am aflat că este de patru ori câştigătoare a campionatului şi deţine şase cupe. De asemenea, mai ştiu că este prima echipă din România care a jucat o semifinală de cupă europeană.
A mai spus Joao

Despe Ion Oblemenco, tânărul student la Jurnalism spune că este comparativ cu idolul Braziliei, Pele. Chiar aşa se numeşte o secţiune a blogului lui Joao. “Ion Oblemenco - O Pele Dos Stiinta”! În timp, Joao a început să înveţe limba română, cu ajutorul internetului, dar şi făcându-şi mulţi prieteni români, majoritatea suporteri ai Universităţii. Studentul aminteşte pe blogul său şi despre turneul pe care Universitatea Craiova l-a jucat în Brazilia, în anul 1975. “Craiova şi Brazilia, mai aproape decât aş fi crezut!” - se numeşte articolul în care Joao prezintă meciurile “Ştiinţei” pe pământ sud-american.

Operatorio Campo Grande    1
Universitatea Craiova    0

Mixto do Brazil Cuiaba    0
Universitatea Craiova    1

Operario Cuiaba    0
Universitatea Craiova    1

Selecţionata Mixto do Brazil    0
Universitatea Craiova    3

Operario Campo Grande    0
Universitatea Craiova    1

Comercial Campo Grande    3
Universitatea Craiova    2

Londriana Parana    2
Universitatea Craiova    0

“XV” Piracicava (Sao Paolo)    0
Universitatea Craiova    0

“XV” Piracicava    1
Universitatea Craiova    2

FC Guarani Campinas     1
Universitatea Craiova    0

Portugesa de Santos     0
Universitatea Craiova     1

Un alt brazilian care vorbeşte despre Universitatea Craiova este Vicente Fonseca. Pe un blog cu informaţii sportive, “cartanamanga.blogspot.com.br”, Vicente a postat un articol intitulat “Trăiască Universitatea Craiova!” Aş fi putut scrie orice articol în secţiunea dedicată fotbalului românesc, dar am ales să vorbesc despre Universitatea Craiova. E dificil şi revoltător pentru mine, când scriu aceste rânduri, pentru că Universitatea Craiova a fost dezafiliată. Nu mai există!

Scria Vicente în data de 27 iulie 2011, la scurt timp după ce “mai-marii” FRF decideau soarta Universităţii

Acum, când Universitatea Craiova a revenit în fotbal, fanii din toată lumea, inclusiv aceşti doi minunaţi brazilieni (şi oare câţi mai sunt!), vor putea să retrăiască bucuriile pentru cea mai iubită echipă a României.

Ştiinţa joacă şi la Montreal

În Canada, la 7.500 de kilometri depărtare de România, s-a înfiinţat o echipă de fotbal amator, care poartă, de asemenea, denumirea de FC Universitatea Craiova. Printre componenţii echipei se numără şi un craiovean, Petroniu Muscalenco, fost jurnalist la “Ediţie Specială”.

Numele ales este un omagiu adus probabil celei mai iubite echipe din fotbalul românesc, Universitatea Craiova, abuziv desfiinţată. Ideea reînvierii la Montreal a Universităţii Craiova mi-a venit la finalul primei ediţii a ligii, pe care am câştigat-o cu fosta mea echipă.
Declara pentru zigzag-online Petroniu

Lotul “Ştiinţei” de Montreal era - la Liga Românească de fotbal, manifestare care se desfăşoară periodic - următorul:
portari - Cornel Hock, Sile Stici; fundaşi - Ştefan Constantinescu, Adrian Acostioaie, Dan Berceanu, Marius Fincă, Cristi Negoescu, Cătălin Honciuc, Dragoş Aurică, Doru Ştefănescu, Marius Adam, Marian Harabagiu, Tibi Rusu; mijlocaşi - Cristi Romcea (căpitanul echipei), Radu Râşnovean, George Bujdoveanu, Vali Colici, Răzvan Râşnovean, Dragoş Dinescu, Gabriel Brânzaru, Daniel Rusu, Cristi Colda; atacanţi - Cristi Maiorescu, Cătălin Gaiţă, Bogdan Ionescu şi Petroniu Muscalenco.

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj