Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
Timpuri mari cu oameni mici?
Mihai Măceş ,1 decembrie 2013,23:53 nr. afisari:2844

Ziceam că e vremea intereselor globale şi România, nu mai contează motivele (probabil istorice şi geostrategice), e prinsă în vâltoarea marilor reaşezări de idei şi interese. Sunt momente în care, dacă simţi mersul timpului, poţi să le faci uşor măreţe iar istoria le va consemna ca atare întru beneficiul posterităţii. Nu e greu de înţeles că astfel de momente de mareţie comună cer oameni pe măsură.

Un astfel de moment îl constituie 1 Decembrie, creat de oamenii acestor zări ale lumii ca un dat istoric pe care, oricât l-ar umbri vâltoarea vremurilor, trebuie să-l urmăreşti şi să ţi-l apropii, nu pentru tine, pentru cei din viitorul care vine.

1 Decembrie înseamnă Unirea românilor în graniţele normale ale României, ca un proces istoric ireversibil printr-o evidentă radicalizare a procesului de unificare şi sub premisele favorabile ale situaţiei internaţionale. La 95 de ani de atunci vine Traian Basescu şi, în calitate de Preşedinte al României, atâta cât mai este, zice, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării si că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită. ,,Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oamenii politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”.

Întrebat dacă s-a consultat cu cineva el a mai zis: ,,Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva pentru asta”. Mi se par vorbe şi instincte istorice de reţinut.

Nu sunt băsist dar, atâta timp cât e vorba de politică, mi se pare normal să bag în seamă gesturi care înseamnă vis, adică viitor, adică altceva decât searbedele şi dezgustătoarele gesturi de zi cu zi ale celor care ne conduc. Căci, dacă ne uităm în istorie, toate marile momente au la bază visul, apoi făptuirea lui. Să ne aducem aminte că visul Unirii din 1918 se întampla în mijlocul marilor imperii, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Imperiul Ţarist (Rusia) şi SUA, unde Preşedintele Woodrow Wilson cerea autonomie pentru ţările aparţinând Austro-Ungariei, prin celebrul său discurs în faţa Congresului american.

Acum ,,marile imperii” sunt Uniunea Europeană, China, Rusia (iar) şi USA, şi toate agrează România (nu şi unii politicieni români care sar peste cal), astfel că înţeleg visul băsescului care i-a revoltat pe unii. Dar Iuliu Maniu, mare politician al acelor timpuri,  a explicat (Basescu l-o fi citit?) că ,,e necesară o epocă de tranziţie, deoarece „nu se poate ca într-o singură zi, sau într-o singură oră, sau într-un moment dat, să punem la o parte o stare de lucruri veche şi să înfăptuim una nouă”. Şi cred că e foarte important să simţi ce vrea poporul celor două ţări.

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Nov./1 Decembrie 1918 zice: ,,Adunarea Naţională a tuturor Românilor, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România…infăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice…Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de naţiunile lumii,să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii”. Hai să visăm în interesul naţiunii. Să nu fim mici şi să înţelegem că, în istorie, poporul român stă sub semnul Unirii, devenind ŢARĂ.

***

Iuliu Maniu : Noi, onorata Adunare Naţională, vedem în înfăptuirea unităţii noastre naţionale un triumf al libertăţii româneşti. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor.
NN (nota noastra) : La sfârşitul anilor ’40, când Iuliu Maniu fusese condamnat de comunişti şi s-a dispus şi confiscarea întregii averi, s-a constatat că marele om de stat n-avea avere imobiliară. Nici terenuri, nici case, nici altceva. Locuia la un prieten din Bucureşti, iar comuniştii nu i-au putut confisca decât nişte lucruri.
Marin Bodrug : (Republica Moldova) : Acum, la 95 ani de la Marea Unire, atunci când visul s-a transformat în voinţa unităţii naţionale, realizându-se România Mare, iată, am reînviat un simbol, dar, din păcate, al intoleranţei naţionale. Puterea e mai orgolioasă ca oricând.
Traian Băsescu : Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos, care merge către acest lucru. (…) Şi eu spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi Unirea, şi o veţi avea! Dar cereţi-o!
Victor Ponta : Vă rog şi vă propun, tuturor celor care acum în oraşele şi satele României se gândesc la viitorul ţării, să încercăm să vorbim şi să gândim la Unire nu doar de 24 Ianuarie şi de 1 Decembrie, ci dacă se poate, în fiecare zi.
Crin Antonescu : Îmi doresc şi vă doresc puterea şi credinţa de a fi împreună toţi românii în anii ce urmează.

 
Curs valutar BNR - 18-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj