Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
Matrafox, Agamiţă, Agamemnon şi politica argotică
Mihai Măceş ,26 noiembrie 2013,23:59 nr. afisari:3189

Înclin să cred că a noastră clasă politică nu se va schimba curând nici prin creşterea numărului de aleşi, nici prin benificii financiare care să-i mai responsabilizeze comportamentul, nici prin modelul european. Fiindcă apucăturile ei (ale clasei politice) ţin de genă şi de generaţie (peste câteva generaţii va arăta altfel). Ca atare aş propune dotarea, măcar a instituţiilor de vârf ale statului, unde nu trebuie să se facă politică de partid ci de stat, cu etiloteste (găsesc ei bani în buget). Spun asta pentru că ceea ce am văzut şi auzit duminică seara m-a oripilat. Indiferent de drepturile persoanei (de libera exprimare şi opinie), ieşirea în lume are anumite norme şi ea (ieşirea) trebuie să respecte lumea în care iese şi care are şi ea (lumea) dreptul să nu audă/vadă aşa ceva. Dacă eşti şi persoană cu statut public, reprezentant al unei înalte instituţii a statului, cu atât mai mult n-ai voie să te dai în stambă (spectacol).

La Bistriţa un antrenor de fotbal care a făcut gesturi obscene în faţa a zece copii a fost reţinut de poliţişti iar pe şoselele noastre, zi de zi, mulţi cetăţeni sunt reţinuţi, tot de poliţişti, şi duşi pentru probe la spital, preventiv sau după ce intră în decor. Atunci de ce acest ,,bolnav” al politicii (cum o fi ajuns aici?!) e primit pe ecranele ţării, mai ales ca reprezentant al guvernului, sărac (cu duhul) parlagiu, că numai purtător de cuvânt al unei instituţii a statului român nu poate fi numit. Opriţi-l, zău, că ăsta, prin ceea ce face (atât îl duce pe el bibilica), îi creşte sigur procentul în sondaje lui Traian Basescu şi, pe urmă, vă miraţi şi nu ştiţi de ce, tovarăşe prim-ministru Victor Viorel Ponta şi co-şef al prea umflatei USL.

În România, mai ales în politică, minunile (ideile, hotărârile) nu ţin nici măcar trei zile, sunt ca ploile de vară, vin şi se duc că n-apuci nici să deschizi umbrela.

Eu am lăsat să treacă trei zile pentru a scrie despre Matrafox Palada crezând că poate sunt eu prea sensibil la capitolul comportare în societate. Aud, dar nu cred (se dă prea mare, nu ştiţi voi cine e el), că ,,personagiul” şi-a cerut un fel de scuze şi n-am auzit ca Victor Ponta să regrete (cum au facut chiar Antonescu şi Zgonea) stilul golănesc în care purtătorul său de cuvânt îl reprezintă în public. Probabil că l-au ameţit inflexiunile limbii chineze şi foşnitul miliardelor de dolari (cine n-ar ameţi?) ca să mai asculte scrâşnetele/scârţâitul vorbelor paladaiene.

Ca atare scriu azi despre noua orientare în politica românească, citând-o, asta e, n-am ce face, pe Elena Udrea care zice că premierul ,,a introdus golăneala în lupta politică, şi-a adus alături de el, în Guvern şi-n partid, o mână de tineri băieţi de cartier care sunt foarte iuţi la mânie. Nu se deosebesc cu mult de pistolarul din Militari care a atacat sâmbătă trei oameni, li s-a pus pata pe tine, te-au luat la ochi. Pentru ei, singura lege care contează este cea a străzii. Aşa se guvernează în România lui Victor Ponta. Curând, oamenii decenţi nu vor mai îndrăzni să zică nimic la adresa lor, pentru că se vor jena să fie puşi în situaţia de a fi atacaţi de aceşti golani cocoţaţi în funcţii înalte în stat”. Dacă/parcă are dreptate? Mai ales că până şi PDL-ul, adică opoziţia, văd că tace ca şi când ar fi de acord cu argoul în bălăcăreala ca la uşa cortului. Însă DA (dicţionarul de argou) zice că Palada vorbea, în argou, despre benzina pe care vor s-o scumpească, fapt cu care Băsescu nu e de acord nici în ruptul capului deşi îşi poate rupe gâtul (sondajul).

***
Dicţionarul de argou al lb. române, Nina Croitoru Bobârniche (2003):
-matrafox ,s. n. sg. băutură alcoolică spirtoasă falsă, improvizată.
-matrafox, băutura puşcăriaşului sau a omului sărac.
-matrafox, substitutul de benzină, combustibil de cea mai proastă calitate,  nerafinat, reziduu inferior rezultat din cracarea petrolului.
-matrafox, insecticid sau produs de curăţătorie chimică.
-matrafox, matracucă.
-matrafox, ţuică de pufoaică, rachiu de pufoaică sau vodcă de pufoaica.
-a matrafoxa, procesul de fabricaţie unde pot fi utilizaţi electrozi de sudură pufoaicele puse la macerat sau chiar găinaţ, pentru o fermentare mai rapidă. matrafox, ,,trotil” dubios zis Moartea durerii, Binladen, Rupe gâtu, Băşică limba.
- Agamiţă ( Dandanache), politician ,,mai prost decât Farfuridi şi mai canalie decât Caţavencu”, este candidatul trimis de la centru pentru a fi ales deputat în judeţul X şi întruchipează tipul demagogului.
-Agamemnon, unul dintre cei mai importanţi eroi ai Greciei mitologice (cunoscut din Iliada). În timpul războiului troian, Agamemnon a intrat în conflict cu Ahile pentru sclava Briseis, i-a condus pe grecii care au rămas pe corăbii în timpul în care Calul troian a fost dus în Troia. A fost ucis de sotia lui Clitemnestra.

 
Curs valutar BNR - 19-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj